Mogorjelo: Tajna skrivena na brežuljku pokraj Neretve, mjesto koje vrijedi posjetiti

Ako se uputite južno od Čapljine na brežuljak pokraj rijeke Neretve, naići ćete na Mogorjelo, očaravajuće mjesto čije fotografije možete vidjeti u našoj galeriji. Ovo jedinstveno arheološko nalazište iz rimskog doba jedno je od najljepših primjera kasnoantičke arhitekture u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ovdje ćete pronaći ostatke utvrđene vile iz početka 4. stoljeća, no tri stoljeća ranije na tom su mjestu postojale poljoprivredne zgrade. Postoji nekoliko teorija o imenu zgrade, od požara do riječi za drvenu kuću, ali prihvaćena je treća verzija – da je Mogorjelo zapravo skraćenica grčkog imena Hermagoras (Mogor) i nazvana je po sv. Hermagori ili Mogoru, učeniku sv. Marka Evanđeliste. Najstarije građevine pripadaju kompleksu velike vile s rezidencijalnim, kupališnim i proizvodnim zgradama povezanim koridorima. Šetajući ovim nalazištem, možete zamisliti kako je Mogorjelo izgledalo u svoje vrijeme, kada su se ovdje nalazile prostorije za preradu i čuvanje ulja, mlin za žito i pekarnica, kao i vinarija.

“Vila je bila razorena krajem trećeg stoljeća, a početkom četvrtog stoljeća na njenim je ruševinama podignuta velika utvrđena vila, čije su uglove i vrata štitili 11 istaknutih tornjeva”. Mozaici, mramorne obloge, freske i drugi predmeti, kao i grobni nalaz brončane, pozlaćene garniture, svjedoče o davno prošlim vremenima i načinu života. Vila je u konačnici uništena od strane Zapadnih Gota, najvjerojatnije između 401. i 403., i nikada nije obnovljena.

Ako se odlučite posjetiti ovaj kraj, neće vam biti dosadno. Možete kajakati na rijeci Trebižat, istraživati srednjovjekovni grad Počitelj, uživati u pogledu na vodopad Kravice ili kušati lokalne specijalitete u Mostaru, koji je udaljen samo pola sata vožnje.

Posusje.info

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.