Musa: Sve govori podatak da 88 posto hospitaliziranih nije cijepljeno

Šef epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa govorio je o povećanju broja zaraženih koronavirusom te je istaknuo podatak da 88 posto od hospitaliziranih pacijenata nije cijepljeno i naglasio važnost cijepljenja protiv korone. Rekao je kako je to jedini alat protiv ove bolesti koji u ovom trenutku imamo.

Današnji podaci o koronavirusu u BiH pokazuje da je 39 osoba preminulo, a Musa je za N1 kazao kako se Federacija BiH nalazi na visokoj razini prenosa Covida-19. Istaknuo je i značajan podatak da među hospitaliziranim pacijentima koji su zaraženi koronavirusom, njih 88 posto nije cijepljeno.

“Zabrinjava podatak da raste broj zaraženih u svim dobnim skupinama, kao i u onoj od 60 godina i želimo apelirati na ovu skupinu da se odazove na cijepljenje. Procjenjujemo da je 34 posto starijih od 60 primilo prvu dozu cjepiva. Stopa smrtnih slučajeva iznosi 86 posto kod onih starijih od 60 godina. Znamo da je i dob značajna za razvoj komplikacija i smrtni ishod, tako da je poruka da se svi, a posebno u ovoj najranjivijoj dobnoj skupini, odazovu na cijepljenje“, naglasio je Musa za N1.

BiH je prva u Europi po broju smrtnih slučajeva od koronavirusa, a Musa je komentirajući taj podatak naveo kako je cijela regija prva po smrtnosti, ali je upravo važan sustav nadzora, odnosno mogućnost da otkrijete sve smrtne slučajeve. Govoreći o smrtnosti od korone u BiH, kazao je i kako je drugi aspekt demografska struktura stanovništva.

“Gleda se koliko ima starijih osoba u nekoj populaciji, koliko ih je s kroničnim oboljenjima. Mi smo od početka imali broj da je na intenzivnoj njezi bilo preko 90 posto onih koji su imali bar još jednu pridruženu bolest“, rekao je Musa.

Musa je naglasio i kako se nalazimo u javno zdravstvenoj krizi koja nije viđena u posljednjih 100 godina. Dodao je i kako će trebati još neko vrijeme da se brojke evaluiraju i da se, kako bi se mogle vidjeti točni podaci, o svemu vezanom za koronu. Na pitanje dolazi li najgore tek, Musa je odgovorio kako je evidentno da brojke rastu, kao i da nas sve očekuju respiratorne infekcije, ali da je cijepljenje alat protiv ove bolesti.

“Za razliku od prošle godine kad nismo imali drugi alat, u ovom trenutku imamo jako važan alat, a to su cjepiva. Cijepljenjem se virus ne može zaustaviti, ali se njegova aktivnost može suzbiti u vezi teže kliničke slike i komplikacija sa bolešću“, istaknuo je Musa. Mnogi građani navode kako je moguće da su zaraženi iako su cijepljeni s obje doze, Musa kaže da je cijepljenje važno u sprečavanju teških oblika bolesti.

“Nemamo drugi alat u ovom trenutku, nema konkretnih stvari koje bi doprinijele borbi osim toga. Podaci onih koji su hospitalizirani a nisu cijepljeni sami govore sve“, rekao je. Kazao je i da su preporuke za one osobe koje su primile prvu dozu cjepiva protiv Covida, a u međuvremenu su se zarazili, da trebaju sačekati na drugu dozu šest mjeseci od toga. Komentirao je i situaciju u školama, te povećanom broju zaražene djece. Istaknuo je kako je veliki izazov funkcioniranje škole u pandemiji, ali i da su dane preporuke i mjere kojim se pokušava razina prenosa smanjiti.

“Onog trenutka kad imate kompleksnu situaciju u zajednici, ona će se preslikati u školu. Važna je budnost menadžmenta da pomognu u tome da se prati situacija i da ne dođe do eksplozije epidemije unutar škole“, naglasio je Musa. Govoreći o tome i zašto je važno nositi zaštitnu masku rekao je kako je 30 posto ljudi zaraženo, a da nemaju nijedan simptom te je iz tog razloga važno nositi masku.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.