Na Trebižatu proglašene izvanredne mjere, u Konjicu se stanje smiruje, a u Mostaru u dijelu Starog grada izlila se Radobolja

U Konjicu je, u odnosu na noć i jutro, kada su obilne padavine prouzrokovale poteškoće, stanje zadovoljavajuće. Prema informacijama iz Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo, ekipe su na terenu, a uspostavlja se i putna komunikacija prema Glavatičevu. 

Na hidrološkoj stanici Glavatičevo vodostaj Neretve jutros u devet sati je iznosio 258 centimetara, dok je trenutno stanje 222 centimetra, kako nam je to potvrdio Anel Nurković, rukovodilac Odjela za zaštitu od poplava Agencije za vodno područje Jadranskog mora, piše Avaz.

Nurković je pojasnio da u vezi situacije u Konjicu nije došlo do izlijevanja korita rijeke Neretve, već zbog bujičnih tokova.

– U Konjicu se, dakle, stanje smiruje, međutim, na rijeci Trebižat na području Ljubuškog smo proglasili i redovne i izvanredne mjere obrane od poplava. Na hidrološkoj stanici Humac jutros je vodostaj iznosio 347 centimetara, a kada je preko 330 centimetara, proglašavamo izvanredne mjere, budući da su na 280 redovne. Postavljene su vreće s pijeskom na najkritičnijim mjestima, na terenu su službe CZ, GSS-a , “Parkova”, a trenutno stanje je pod kontrolom i vodostaj je u laganom padu – rekao nam je Nurković. 

U Mostaru stanje zadovoljavajuće
U Mostaru je stanje zadovoljavajuće. Na hidrolološkoj stanici Carinski mosta vodostaj Neretve jutros je iznosio 830 centimetara, a trenutno je 796 centimetara.

U jednom dijelu stare gradske jezgre, kod hotela “Ruža” došlo je do izlijevanja Radobolje iz korita, pa je tim dijelom do džamije Tabačica i dalje prema Starom mostu pješacima otežano kretanje.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.