Najveći pijanci na svijetu žive u…

U Moldaviji se popije čak 15 litara čistog alkohola po stanovniku čime su Moldavci uvjerljivo osvojili titulu najvećih pijanica na svijetu, a prate ih Rusi, Francuzi i Portugalci s 12 litara po stanovniku.

Pokazalo je to najnovije globalno istraživanje koje je obuhvatilo 189 zemalja, a kojim je, između ostalog, otkriveno i da gotovo polovica konzumiranog alkohola otpada na žestoka pića, a na pivo i vino otpada 15, odnosno 12 posto.

Iako Europljani i Amerikanci polako smanjuju konzumaciju alkohola, a Kinezi se opijaju sve više, Europa je i dalje zajedno sa SAD-om na vrhu ljestvice po najvećoj potrošnji alkohola. Što se tiče Europe, najlošiji rezultati zabilježeni su u središnjoj i istočnoj Europi.

Ipak treba reći da je stopa konzumacije alkohola u Europi u blagom padu, ali kako su Kinezi počeli znatno više piti nego što su Europljani smanjili konzumaciju, stopa potrošnje u cijelom svijetu od 1990. porasla je za 10 posto.

Danas se prosječno u svijetu godišnje popije po stanovniku 6,5 litara čistog alkohola, a 1990 popilo se 5,9 litara. Za usporedbu, jedno pivo od pola litre ima oko 20 grama čistog alkohola.

Autori studije pozivaju na agresivnije protumjere – još veće poreze i zabranu oglašavanja, pozivajući se pritom na podatak da oko 237 milijuna muškaraca i 46 milijuna žena pati od poremećaja povezanih s alkoholom, prenosi Vecernji.ba.

I dok se alkohol prije konzumirao uglavnom u zemljama s većim dohotkom, danas se najveći rast popularnosti alkohola bilježi u Kini, Indiji i Vijetnamu, zemljama sa srednjim dohotkom. Najmanje se pije u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku – samo litra čistog alkohola po stanovniku.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.