Nekada je govorila ‘kud Ivo, tuda i ja’, a danas ništa ne zna

Gošća emisije Hrvatskog radija “Intervju tjedna” urednice i voditeljice Jasmine Popović bila je Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade i HDZ-a, a u zadnje vrijeme veliki sljedbenik politike unitarističkog Sarajeva. 

Povod razgovoru je odluka Vrhovnog suda u slučaju Fimi media u kojem je krivim proglašen Ivo Sanader, a odgovornim HDZ. Govoreći o tome vremenu dok je bila premijerka Kosor je izjavila da je tada prije 10 godina došla obavijest iz DORH-a i USKOK-a koju je otvorila i sa zaprepaštenjem konstatirala što tamo piše.

– Bili smo obaviješteni da je pod istragom Ivo Sanader, ali i neki drugi ljudi, a među ostalim i tadašnji potpredsjednik Ivan Jarnjak, kao i stranka. O tome samo odmah obavijestila uže vodstvo stranke, održala konferenciju za medije i obavijestila javnost, unatoč nekim protivljenjima. Deset godina je prošlo od tog trenutka i u međuvremenu se dogodilo jako puno toga. Što se mene tiče ova, dvostruka presuda jer je ponovljeno suđenje, pravosudna priča završava. U tom procesu sam morala u nekoliko slučajeva davati iskaze USKOK-u, biti svjedokom na sudu u nekoliko navrata, što je vrlo mučno. Ivo Sanader me preslušavao na sudu i optužio me izravno, kao i njegovi odvjetnici, za politički progon. Sada je nedvojbeno utvrđeno da se nije radilo o političkom progonu nego da se radilo o njegovoj krivnji, rekla je Kosor.

– Ono na što bih podsjetila – na razdoblje 2009.-2010., a podsjetio je ovih dana i gospodin Mihanović koji je tada hrabro izašao, stvaralo se ozračje u kojem je bilo teško voditi stranku, bilo je različitih vrsta pritisaka. Do kraja 2009. Ivo Sanader je bio počasni predsjednik HDZ-a, dolazio je na sjednice predsjedništva, bio ogroman autoritet u HDZ-u, održavao je neke sastanke s ministrima iako nije bio više predsjednik Vlade, i bilo je izuzetno teško držati kormilo i imati, steći autoritet. Često me pitaju zašto je otišao. Nije dao obrazloženje. Na kraju dana konačna presuda daje dosta elemenata za odgovoriti zašto je zapravo otišao, rekla je Kosor.

Kako je moguće da nitko ništa nije znao?

– To je jako plošno, jako pojednostavljeno pitanje koje sad svi bez nekog prisjećanja na elemente iz suđenja, postavljaju. Zatekla sam stranku u tužnom stanju, nije se ulagalo u stranku. Rekla sam da bismo mogli barem oličiti hodnike. Izvanjski nije bilo moguće zaključiti da postoji neki novac koji se ulaže u stranku. Ta teza da nitko ništa nije znao je netočna u tom smislu da su neki znali što se pokazalo i tijekom suđenja, istaknula je Kosor.

Prisjetila se jedne od Sanaderovih optužbi na suđenju:

– Postavljajući mi pitanja pred sudskim vijećem rekao je: “Evo, svjedokinja je nebrojeno puta slala razne ljude, razne svjedoke u DORH i USKOK”. Ja sam rekla da jesam kada sam počela saznavati , odnosno kad su mi se počeli javljati ljudi i na vidjelo izbile indicije – teško objašnjive. Slala sam ljude, odnosno govorila “nemojte mi to pričati”, nego ih slala u DORH.

Krajem 2009. i početkom 2010. bio je, kaže, veliki pritisak da se smjeni državnog odvjetnika Mladena Bajića u vrijeme reizbora.

– No smatrala sam da bi to bilo skandalozno, jer su već i mediji pisali, i DORH i USKOK su već istraživali – i on je dobio moju punu potporu. Mislim da je taj odnos prema vladavini prava i pravnoj državi bio u to vrijeme na višoj razini nego što je to uslijedilo nakon ulaska RH u Europsku uniju. To nije bilo sam zbog toga da je, kao što su neki interpretirali, trebao neki Pedro da zatvorimo poglavlje 23 i iskažemo punu otvorenost prema borbi protiv korupcije, kaže.

Govorila je, kaže, “idemo očistiti svoju kuću i svoje dvorište i pokazati i drugima da se to može”.

– Ali, vidjeli ste. Ono što sam ja najbolje radila kao predsjednica stranke mene je koštalo moje političke glave jer su mnogi smatrali da činim krivo i da je trebalo zatvarati neke otvorene priče. Sada mnogi govore HDZ je platio svoju cijenu krajem 2011. godine. Ali HDZ je tada izgubio izbore kao stranka koja je tek dobila obavijest da je pod istragom, stranka nije bila pod optužbom, podsjetila je.

1 komentar

  • Evo primjera kad do vlasti dođu partizani i njihovi potomci kako nisu dosljedni i da se nikada neće odreći svoje komunističke ideoligije ! Takva je i ova jaca ! Jad i bjeda ! Plaćenica u funkciji političkog Sarajeva !

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.