NIJE VIŠE OSMORKA, NEGO ŠESTORKA Dvije stranke izašle iz vladajuće koalicije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i čelnici šest od osam stranaka iz BiH potvrdili su u četvrtak kako njihov dogovor o uspostavi vladajuće koalicije nije doveden u pitanje, ali je sada potrebna parlamentarna većina manja od planirane jer u njoj neće biti dvije stranke.

Dodik i čelnici osam stranaka, predvođeni predsjednikom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem, sastali su se u Doboju zbog napetosti prouzročenih jednostranom odlukom parlamenta RS-a da usvoji neustavni zakon kojim preuzima vlasništvo nad imovinom koja pripada državi te najavom obilježavanja 9. siječnja kao entitetskog praznika unatoč pravorijeku Ustavnog suda BiH koji je to zabranio.

Imaju najviše 23 od ukupno 42 zastupnika

Dodik i Nikšić nakon sastanka novinarima su potvrdili kako i dalje imaju različite poglede na ova pitanja, ustvrdivši kako to neće dovesti u pitanje njihovo koaliranje, ali u tim planovima neće biti barem dvije stranke iz bloka osmorke jer one nisu zadovoljne Dodikovim postupcima, prenosi Hina.

To u praksi znači kako će većina koju, uz bošnjačko-građanski i srpski blok, čini HDZ BiH spala na vrlo tijesnu većinu u Zastupničkom domu parlamenta BiH u kojemu mogu računati na najviše 23 od ukupno 42 zastupnika, koliko ih ima u tom tijelu.

“Mi nismo zadovoljni potezima koji su povučeni”, kazao je čelnik stranke Narodni europski savez (NES) Nermin Ogrešević, potvrdivši kako je od sudjelovanja u vlasti na razini države odustala i Stranka za BiH (SBiH) na čijem je čelu Semir Efendić.

Dodik: Želimo razgovarati o svim teškim temama

NES i SBiH ranije su najavili kako će razmisliti o ostanku u vladajućoj koaliciji ako Dodik bude donosio jednostrane odluke protivne interesima države, a on na sastanku u Doboju nije pokazao spremnost na ustupke.

Dodik to nije posebice komentirao, kazavši tek kako je svima jasno da postoje pitanja oko kojih nema suglasnosti.

“Novost je da želimo razgovarati o svim teškim temama”, kazao je Dodik koji tvrdi da sada ima partnere za razgovor, za razliku od ranije koalicije, u kojoj je Stranka demokratske akcije (SDA), kako je ustvrdio, inzistirala na politici “uzmi ili ostavi”.

Šef SDP-a: Moramo prevladati trenutnu blokadu

Kazao je kako je imovina o kojoj se sada vode žustre rasprave jedno od ključnih pitanja u BiH pa će se o tome razgovarati i dalje, a to, kako je istaknuo, nije stvar koja se rješava načelnim smjernicama.

“Hoćemo razgovarati i pojasniti što treba”, kazao je Dodik, odbijajući i prigovore zbog obilježavanja 9. siječnja kao neustavnog praznika.

Predsjednik SDP-a Nikšić inzistirao je na tvrdnji kako njegova stranka s partnerima pokušava praviti “prve pionirske korake na planu dogovaranja” kako bi BiH krenula naprijed”.

“Sada imamo apsolutnu blokadu funkcioniranja institucija i taj se problem mora prevladati”, kazao je Nikšić.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.