Novi zakon stupio na snagu, Sebija Izetbegović mora dati ostavku

Novi Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Sarajevskoj županiji, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2023. godine, zabranjuje obavljanje više dužnosti istovremeno!

Prema ovom zakonu, jedna osoba neće moći biti i zastupnik u županijskoj skupštini i direktor neke ustanove, kao što je to ranije bio slučaj. Radi se o dvojnim dužnostima, što je sada zabranjeno.

To znači da Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koja je preuzela mandat zastupnice u Skupštini SŽ, mora podnijeti ostavku na čelu KCUS-a.

Za nju je, kako je rečeno Avazu, Ured za borbu protiv korupcije utvrdio da je u očitom sukobu interesa. Ali ne samo Sebija Izetbegović. Ured ima podatke za više od 20 dužnosnika. Neki su, kako je potvrđeno, već podnijeli ostavke, dok drugi to, očito, ne žele.

Ured za borbu protiv korupcije već danas će pristupiti detaljnoj analizi primjene Zakona i početi slati institucijama odluke o izjašnjenju.

-Od osoba za koje smo utvrdili da su u sukobu interesa prvo ćemo tražiti očitovanje, a zatim razrješenje s dužnosti u zakonskom roku – rečeno je za „Avaz“ iz Ureda za borbu protiv korupcije SŽ.

A sankcije, ukoliko se neka osoba ogluši na ovaj zakon, više su nego jasne. Kazne se kreću od 2.000 do 10.000 KM. Ovakva sankcija prijeti i direktorici KCUS-a.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.