Hrvatski trgovci još nisu naučili tečaj, cijene brojnih proizvoda znatno veće

Četvrti je dan od uvođenja eura u Hrvatskoj. Dogodilo se ono od čega su mnogi strahovali – cijene brojnih artikala i usluga su porasle.

– U Varaždinu je skuplja kava u kafićima, skuplji su kruh i peciva, skuplje su kozmetičarske i frizerske usluge, skuplji je i parking, javila je novinarka HTV-a Danijela Bratić-Herceg.

Na gradskoj tržnici u Varaždinu kupci kažu da velikih promjena u cijenama nema. Verica Kranjčec, koja na tržnici prodaje već deset godina, smatra da cijeli proces nije dobro pripremljen.

– Malo je teže, snalazimo se dosta teško jer je sve nepripremljeno, nema dovoljno kupaca da bi se ostvarila neka dobit. Cijene su ostale iste. Pretvaranje je dosta teško jer ljudi plaćaju u kunama i eurima, ponekad i kombinirano, ostatak im moramo vraćati u eurima pa treba preračunavati, otkriva gospođa Verica dodavši da je kupila kalkulator pa kad zbroji iznos u kunama, pretvara ga u eure.

Ističe kako se i kupci teško snalaze s eurima jer su uglavnom u pitanju kovanice koje se teško razlikuju.

– Kovanice se teško vide, pogotovo onima koji slabije vide. Treba vremena dok kupci to prebroje, jednako kao i prodavači jer još ne poznajemo te kovanice, sada je jako teško, kaže.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.