Obustavljena istraga protiv Dodika

Tužiteljstvo BiH donijelo je zapovijed o neprovođenju istrage, nakon što je iz Ukrajine primilo obavijest da ikona zbog koje je formiran predmet protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, ne pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu ove zemlje.

Iz Tužiteljstva BiH su, po zamolbi za međunarodnu pravnu pomoć, od Generalnog tužiteljstva Ukrajine dobili odgovor u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da su istražitelji zatvorili postupak, potvrđeno je za Detektor.

Nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno s teritorija Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost, niti da pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine i da je nacionalna vrijednost, navodi se u odgovoru Tužiteljstvu BiH koje je zbog toga donijelo zapovijed o neprovođenju istrage.

Polovinom prosinca 2020. godine Milorad Dodik, tada član Predsjedništva BiH, poklonio je Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Rusije, pozlaćenu ikonu staru 300 godina kao znak ”srpsko-ruskog” prijateljstva.

Prosinac 2020.

Iz Veleposlanstva Ukrajine su potom zatražili sastanak s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković i glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH Gordanom Tadić. Iz Veleposlanstva Ukrajne su tražili da ikona bude vraćena u ovu zemlju, jer pečat na poleđini ikone nedvosmileno dokazuje da se radi o ikoni koja je ukrajinska kulturna baština, i koja je nestala iz te zemlje te pripada isključivo Ukrajini. Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov je nakon toga vratio Ikonu.

Iz Tužiteljstva BiH su u siječnju 2021. formirali predmet i saslušali nekoliko svjedoka, među kojima i veleposlanika BiH u Rusiji.

Nedavno je u drugom predmetu pred Sudom BiH potvrđena optužnica protiv Dodika i Miloša Lukića, vršitelja dužnosti ravnatelja Službenog glasnika RS-a zbog ”neizvršavanja odluka visokog predstavnika”.

Novinari Detektora do danas nisu dobili odgovor o broju prijava protiv Dodika za negiranje genocida.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.