Oprez! Gusjenice šimširovog moljca već prave štete

U posljednjih nekoliko godina gusjenice šimširovog moljca uzrokuju potpune defolijacije šimšira i ostalih vrsta ukrasnog bilja na području Hercegovine. Sve se više ljudi javlja s problemima propadanja šimšira uzrokovanim upravo ovim štetnikom. Jedna gusjenica tijekom svog razvoja može pojesti do 45 listova, a na grmovima ih može biti i nekoliko stotina, što govori o njihovoj masovnosti i štetnosti. Stoga se ovog štetnika obavezno mora suzbijati.

Šimširov moljac je istočnoazijska vrsta noćnog leptira koja napada šimšir (Buxus sempervirens) i druge vrste iz ovoga roda te je raširen u većini europskih država. U BiH je prisutan od 2017. godine kada je prvi put uočen na području Hercegovine. Štete pričinjavaju gusjenice hraneći se lišćem tako da u kratko vrijeme dolazi do potpune defolijacije lišća. Tijekom ove godine, već početkom svibnja na području Hercegovine, zabilježene su štete od ovog štetnika.

Izgled šteta koje prave gusjenice.

Šimširov moljac uzrokuje značajne štete na biljkama šimšira. Mlade gusjenice hrane se samo gornjom stranom lista, a starije gusjenice lišćem, zelenim izbojcima i korom što narušava estetski izgled biljke, uzrokuje potpuni gubitak listova i ugibanje mladih biljaka. Štetnik se može lako prepoznati po svilenkastim zaprecima i svilenim nitima (paučini) na šimširu. Kod jakog napada njima je prekrivena cijela biljka koja je ostala bez lista.

Nastala šteta.

Golobrst je uz svilene niti paučine prvi znak da se radi o šimširovom moljcu. Prve štete koje prave mlade gusjenice se teško uočavaju jer se mlade gusjenice zadržavaju u unutrašnjosti biljaka šimšira i tamo su dobro zaštićene. Kako se povlače prema vanjskim dijelovima biljaka, štete postaju sve veće i vidljive, a tada je već prekasno za bilo kakvu intervenciju jer je došlo do gubitaka skoro svih listova.

Mjere zaštite

Savjetuje se kontrolirati biljke razmicanjem grana i praćenjem unutrašnjosti grmova šimšira jer su tu vidljive prve štete i mlade gusjenice. Kontrolu treba provoditi svakih nekoliko dana.
Štetnik se može kemijski suzbijati primjenom insekticida, a uglavnom se preporučuju one djelatne tvari koje su u registrirane u ukrasnom bilju (deltametrin, acetamiprid, tiakloprid, imidakloprid), odnosno pripravci Rotor superMospilanBoxerDraker i dr. Važno je naglasiti da ni jedna od ovih djelatnih tvari, odnosno pripravaka ne pruža dugotrajnu zaštitu šimšira protiv šimširovog moljca.

Ukoliko je u vrtu ili u susjedstvu preživjelo nekoliko gusjenica sa sigurnošću se može tvrditi da će zaštićeni šimširi ponovno biti napadnuti. Zato je važno čim prije ukloniti sve izvore zaraze, iako je to ponekad vrlo teško izvedivo. Tijekom ljetnih mjeseci svakako treba stalno pregledavati biljke šimšira i po potrebi provesti mjere suzbijanja.

Pripravke za suzbijanje šimširovog moljca potražite u Agrocentrima Sjemenarne gdje možete dobiti korisne savjete o primjeni, kao i pozivom na broj Agro Podrške 039-700-000.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.