Ovo je 14 podmuklih simptoma raka želuca – ne ignorirajte ih!

Rak želuca nekad je bila bolest starih ljudi, a danas od njega sve češće obolijevaju mlađi ljudi u dobi od 40 do 55 godina. Otkrije li se u ranoj fazi postotak izliječenja je 90 posto. Započne li liječenje u uznapredovaloj fazi bolesti, petogodišnje preživaljavanje je manje od 3 posto – odmah iza raka gušterače, piše Ordinacija.hr.

Rak želuca najčešće nastaje zloćudnom preobrazbom stanica sluznice želuca. Takav se oblik raka naziva adenokarcinom. On predstavlja 90-95% svih slučajeva raka želuca. Iako učestalost raka smještenog u samom želucu pada, dramatično raste broj slučajeva raka smještenog na prijelazu jednjaka u želudac. Osobito zabrinjava da se ovaj tip raka često javlja u bolesnika mlađih od 40 godina. Stručnjaci ne mogu sa sigurnošću utvrditi zašto se stanice raka počnu razvijati unutar želuca, ali znaju da postoje stanja koja povećavaju rizik od razvoja ove zloćudne bolesti. Jedno od tih stanja je infekcija bakterijom Helicobacter pylori koja uzrokuje pojavu čira.

Dugotrajna upala želučane sluznice, dugotrajna anemija ili polipi unutar želuca također povećavaju rizik od bolesti. Premda ne možemo u potpunosti spriječiti pojavu maligne bolesti, naoružamo li se potrebnim znanjem o faktorima rizika i upozoravajućim znakovima bolesti, velike su šanse da je možemo na vrijeme prepoznati i pobijediti. Rak želuca nije lako prepoznati jer čak i kad se simptomi napokon pojave, obično su tako neznatni da ih bolesnik duže vrijeme zanemaruje.

Na ove simptome obratite pozornost i nemojte ih ignorirati:

Loša probava i žgaravica

Osjećaj nelagode i bol u želucu

Mučnina i povraćanje (s krvi ili bez nje)

Proljev ili zatvor

Nadutost nakon obroka

Gubitak apetita

Slabost i umor

Krvarenje (krv u sadržaju iz želuca ili u stolici)

Neobjašnjivi gubitak težine

Bol u trbušnoj šupljini

Neobjašnjiva nelagoda u trbušnoj šupljini, obično u predjelu iznad pupka

Osjećaj pretrpanosti i nakon skromnog obroka

Oticanje ili nakupljanje tekućine u području trbuha

Anemija

Većina ovih simptoma može biti povezana s nekim drugim, benignijim stanjima, poput želučanog virusa ili čira. Također, mogu se pojaviti i kao simptomi neke druge zloćudne bolesti. Neovisno o tome, primijetite li neke od navedenih simptoma, a pritom se oni ne povlače ili se pogoršavaju svakako posjetite svog liječnika. Budući da se simptomi raka želuca pojavljuju tek u kasnoj fazi, statistika je neumoljiva – u prosjeku jedan od pet slučajeva ove bolesti otkrije se prije nego se bolest proširi na druge organe u tijelu. Jeste li u rizičnoj skupini? Ovo su neki od najčešćih faktora koji povećavaju rizik od razvoja raka želuca: – Osobe starije od 55 godina – Spol (muškarci češće obolijevaju od ove bolesti) – Prehrana bogata dimljenom, sušenom, slanom i ukiseljenom hranom – Pušenje i pretjerana konzumacija alkohola – Operativni zahvati na želucu – Prethodno zabilježen slučaj bolesti u užoj obitelji – Pozitivan nalaz na bakteriju Helicobacter pylori koja uzrokuje čir.

www.vecernji.ba

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.