Svjetski je dan lozinki: Znate li koja je najpopularnija?

Pravilno kreiranje lozinke prvi je korak u zaštiti od zlouporaba na internetu, a najsigurnija je kombinacija slova, simbola i brojeva, ukazali su stručnjaci povodom Svjetskog dana lozinki 2. svibnja.

Istraživanja pokazuju da je najpopularnija lozinka na svijetu “123456”, dok se riječ “password” nalazi na četvrtom mjestu najčešće korištenih.

Prema podacima globalnog istraživanja Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost Velike Britanije (NCSC), najpopularniju lozinku na svijetu “123456” koristi čak 23,2 milijuna naloga.

Na drugom mjestu je “123456789” koju ima 7,7 milijuna naloga, navodi se u priopćenju softverske agencije Namics.

Među top deset lozinki nalazi se i niz prvih slova u gornjem dijelu tastature, “qwerty”, i sama riječ “password” koju koristi više od tri milijuna naloga na svijetu, kao i “abc123” i “111111”.

Treba obrazovati ljude kako da kreiraju najbolju lozinku

Stručnjaci iz Namicsa navode da je korisnik skoro uvijek najslabija karika u sigurnosnom lancu i ukazuju na značaj obrazovanja u pravilnom kreiranju lozinki.

Najlakši put do jake lozinke je uporaba riječi koje korisniku zbog nečega znače i njihovo kombiniranje sa simbolima i brojevima.

Svjetski dan lozinki, 2. svibanj, ustanovljen je da bi se ukazalo na značaj lozinke kao prve linije obrane u digitalnom svijetu i da bi se podigla svijest o tome da najjednostavnije lozinke predstavljaju prijetnju po sigurnost na internetu.

Dnevnik.ba

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.