PLENKOVIĆ KOD PAPE: Vatikan cijeni doprinos Hrvatske opstanku Hrvata u BiH

Po završetku susreta s papom i audijencije, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković sastao se u subotu u Vatikanu s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom.

Plenković je rekao da je s kardinalom Parolinom razgovarao o nizu tema i to bilateralnim odnosima, postojećim ugovornim odnosima, onome što se zbiva u europskom kontekstu, situaciji u jugoistočnoj Europi kao i o “važnoj ulozi Hrvatske koja treba projicirati svoje iskustvo pa i političku stabilnost na susjede koji imaju ambicije priključiti se europskom projektu”.

Istaknuo je da “s te strane i Vatikan gleda na nas kao jednu točku koja je bitna za procese u BiH i našem susjedstvu”.

Na pitanje novinara je li detaljnije s Papom razgovarao o statusu Hrvata i suživotu u BiH, premijer Plenković je odgovorio da je Sveti Otac bio u BiH prije dvije godine te da je to bio jako važan posjet i signal.

“Naravno da sam mu prenio našu svesrdnu, otvorenu, snažnu potporu BiH, njenoj funkcionalnosti, našoj brizi da sva tri konstitutivna naroda budu ravnopravna….s naglaskom na položaj Hrvata u BiH”.

Rekao je da je prenio hrvatska stajališta o BiH te da smatra da ih se u Vatikanu cijeni i prepoznaje kao jedan stav koji je doprinos budućnosti i funkcionalnosti BiH i opstanku hrvatskog naroda u toj zemlji, javila je Hina.

2 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.