U Dompes u Mostaru uselili prvi stanari

Iako Dom za siromašne studente u okviru kompleksa “Dompes – Kuća kruha i duha“, koji je izgrađen na inicijativu Hercegovačke franjevačke provincije u Mostaru, još nije službeno otvoren, ovaj objekt primio je studente kojima je trebao krov nad glavom.

Da će u Domu, dok ne budu završene sve studentske sobe, ipak živjeti sedam studenata, napisao je na svom profilu na Facebooku fra Iko Skoko, idejni začetnik ovog projekta, čija je realizacija započela u siječnju 2015. i koji je skoro u cijelosti bio upućen na donacije.

– Uselilo se šest studenata, izvanredno! Improvizirali smo dvije sobe. Radovi se nastavljaju i uvodimo struju i vodu u sobe.

Završili smo 75 posto posla, a do sada smo utrošili tri milijuna KM. Nadamo se da će donacije i dalje dolaziti – rekao je Skoko. Zbog brojnih obveza, on nije mogao doći do “Dompesa”, ali je dozvolio da novinari Dnevnog avazarazgovaraju s prvim stanarima Doma.

Od njih šestero, tri djevojke i tri mladića, zatekli su Ljubana Bilandžiju i Anđela Kolaka. Bilandžija je prvi put napustio komfor vlastitog doma u Jajcu, jer je u Mostaru upisao pravo. Konkurirao je, kaže nam, u Studentski centar Sveučilišta, ali nedugo nakon što je doznao da nije primljen, kao člana tamošnje “Frame”, kontaktirao ga je gvardijan Župe u Jajcu, ponudivši mu, posredstvom fra Ike Skoke, smještaj u Domu u Mostaru.

Osposobljene su dvije sobe u koje su smješteni prvi studenti.

 

On je, praktično, prvi otvorio vrata Doma, smjestivši se u nedjelju, a dan poslije stigli su njegovi cimeri. Na sedmog, kazao je, još čekaju. Iako su svega nekoliko dana tu, kroz razgovor s njima stječemo dojam da žive složno i da dogovorom nastoje pomoći jedni drugima.

– Lijepo nam je. Imamo skoro sve što nam treba, stigla nam je i perilica za veš, a plaćati nećemo ništa dok se Dom službeno ne otvori – rekao nam je Bilandžija. Kolak, koji je jedini među njima student druge godine na Filozofskom fakultetu, Odsjek za socijalni rad, zadužen je za očuvanje reda.

Obvezna najava

Brzo su se, govori nam on, dogovorili o svemu. Zajedno će pripremati obroke, kuhati i jesti, koliko im to prilike budu dozvoljavale, a hranu, također, neće plaćati.

– Društvo je super, tu smo iz Jajca, Viteza, Ljubuškog, Žepča i Širokog Brijega i odlično se razumijemo. Dogovor je da smo tu u 22 sata, a ako neki odluči izaći, obveza je da se to najavi, dok je dolazak obvezan u ponoć – kazao je Kolak.

Pokazao je dvije prostrane sobe u kojima borave, kupatila, menzu, u kojoj najradije uče, a koja će uskoro biti otvorena.

Samoodrživa priča

Ovaj objekt, pod čijim će krovom moći boraviti 150 studenata slabijeg imovinskog stanja, u potpunosti će, kako je planirano, biti u funkciji od naredne akademske godine.

U ljetnom periodu sobe će biti ponuđene turistima kako bi cijela priča bila samoodrživa. Također, u objektu će biti Javna kuhinja i Centar za dijalog.

 

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.