Pogledajte koliko novca će izdvojiti ŽZH za ceste

Za održavanje, rekonstrukciju i izgradnju regionalnih cesta na području Županije Zapadnohercegovačke u ovoj godini planirano je ukupno 3.512.000 KM.

Kako se navodi u planu i programu održavanja i zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i obnove regionalnih cesta u 2023. godini, koji je izradila Javna ustanova Ceste ŽZH, a na temelju Zakona o javnim cestama ŽZH, i koji je usvojilo Upravno vijeće Javne ustanove Ceste ŽZH, od ukupnog navedenog iznosa 890.000 KM planirano je za redovito održavanje, u što spada redovito održavanje i redovito održavanje u zimskim uvjetima.

U redovito održavanje, za što je tijekom ove godine planirano 530.000 KM, spada organizacija sustavne ophodarske službe, čišćenje kolnika, košenje trave i granja, održavanje sustava za odvodnju, održavanje bankina, popravak i zamjena vertikalne signalizacije i opreme, popravak udarnih rupa i obnova kolnika, intervencije nakon nesreća i ostali radovi redovitog održavanja od 15. ožujka 2023. do 14. studenoga 2023. godine, piše Večernji list.

Za redovito održavanje u zimskim uvjetima planirano je 360.000 KM. Iz navedenih sredstava financirat će se čišćenje snijega, sprječavanje i otklanjanje poledice, informiranje, odvodnja i ostali radovi zimskog održavanja, uključujući i temeljno redovito održavanje od 1. siječnja do 14. ožujka i od 15. studenoga do 31. prosinca 2023. godine.

Prema planu i programu održavanja i zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i obnove regionalnih cesta u 2023. godini, za izvanredno održavanje cesta i rekonstrukciju planirano je ukupno 2.092.000 KM.

Izvanredno održavanje cesta i rekonstrukcija podrazumijevaju veće radove na kolniku (obnova i zamjena asfaltnog zastora, krpanje, ojačanje, popravak kolničke konstrukcije…), odvodnji, odronima, klizištima, kosinama, cestovnim objektima te rekonstrukciju i slično od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023. godine.

Kako se navodi u planu i programu održavanja i zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i obnove regionalnih cesta u 2023. godini, za horizontalnu i vertikalnu signalizaciju i opremu cesta u ovoj godini planirano je 310.000 KM, piše Večernji list.

Za nadzor, tehničku dokumentaciju i drugo planirano je ukupno 60.000 KM, dok sredstva pričuve iznose 160.000 KM. Kako je navedeno u spomenutom dokumentu, program utroška može obuhvatiti i nepredviđene troškove.

U skladu s odlukom Vlade ŽZH, odnosno Upravnog vijeća JU Ceste ŽZH, program utroška će obuhvaćati i nerealizirane projekte iz 2022. godine, za čiju će se realizaciju koristiti neutrošena sredstva osigurana u 2022. godini.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.