Ponovno se oglasio Nezavisni sindikat djelatnika HP Mostar

Nezavisni sindikat djelatnika Hrvatske pošte Mostar oglasio se drugim priopćenjem nakon što su istim putem dobili odgovor od Uprave HP Mostar.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Pokušat ćemo se što sažetije osvrnuti na priopćenje za javnost Uprave HP Mostar. Veliki dio ovog priopćenja odnosi se na novi granski kolektivni ugovor koji mi u svom obraćanju javnosti uopće nismo komentirali jer smo to učinili u svibnju mjesecu prošle godine.

Samo ćemo napomenuti da smo zadnji sastanak napustili (oba Sindikata HP Mostar) jer nas je predstavnik Vlade FBiH na tim pregovorima proglasio nepoželjnima.

Pravilnik o radu

Iz priopćenja Uprave Društva vidljivo je da su nas na konzultacije zovnuli samo da bi ispoštovali zakonsku obavezu.

Vanjski konzultant za izradu pravilnika o radu

Uprava iznosi podatak o sumi isplaćenoj konzultantskoj tvrtki, a nama na isti upit nisu ni odgovorili.

Poboljšanje materijalnih prava radnika

Naknade za noćni rad (s 35 % na 45 %), radne dane tjednog odmora (s 20 % na 25 %) odnosi se na manje od 40 radnika, a iznosi oko 20 KM po radniku.

Što se tiče prekovremenog rada voljeli bi dobiti na uvid sve plaćene prekovremene sate i radna mjesta za koja su isplaćeni prekovremeni sati u 2021 godini, pošto za takve nikada nismo čuli.

Povećanje plaće za 200 radnika

U HP Mostar radi 700 ljudi, što je s ostalih 500 radnika? Za usporedbu, BH Pošta je od rujna do prosinca 2021 godine svim zaposlenim (nešto manje od 2.500 radnika) isplatila po 500 KM jednokratne pomoći, a sada će razgovarati sa Sindikatom o povećanju plaće.

Uprava HP Mostar o povećanjima govori u postotcima, a mi smo naveli konkretne brojke koje su u kontekstu poboljšanja materijalnog statusa radnika smiješne.

Izgradnja GPLS zgrade

Mi smo tražili uvid u to kakav će utjecaj izgradnja GPLS zgrade imati na materijalni položaj radnika, položaj cijelog poduzeća i kako će se financirati izgradnja, iz kojih sredstava. Valjda postoje nekakvi predračuni mogućeg koštanja ove investicije, način osiguranja sredstava i način vraćanja mogućeg kredita.

Podsjećamo na zakon o javnim poduzećima koji istima zabranjuje ovakve investicije iz tekućih sredstava. Članak 23. Zakona o Vijeću uposlenika govori o obaveznim konzultacijama sa Vijećem uposlenika između ostalog i o ”značajnim promjenama ili uvođenju novih tehnologija”.

Članak 24. istog Zakona kaže: ”podaci o namjeravanoj odluci iz članka 23. ovog Zakona dostavljaju se Vijeću uposlenika najmanje 30 dana prije donošenja odluke”. Članak 25. ovog Zakona: ”odluka poslodavca donesena suprotno odredbama ovog Zakona o obavezi konzultiranja sa Vijećem uposlenika ništavna je”.

Moramo napomenuti da GPLS nije jedina kapitalna investicija o kojoj Sindikati nisu konzultirani. Nismo dobili ni odgovor na upit o kupovini zemljišta (cijena oko 900 tisuća KM) na kojoj bi se gradio GPLS, a već je postojalo zemljiše za izgradnju istoga.

Korištenje službenih vozila

Nije istina da samo članovi Uprave koriste vozila 24 sata na dan. Baš nas zanima kako je Pravilnik o korištenju službenih vozila dostupan svim radnicima, pošto velika većina radnika nema službeno računalo.

Informacije nismo tražili putem medija, nego od Uprave Društva koja nam nije odgovorila.

Financiranje

Što se tiče financiranja rukovodstva Sindikata, naše plaće zarade oni koji su nas izabrali da ih zastupamo. Članove Uprave je postavila Vlada FBiH, pa bi po logici Uprave HP Mostar (četiri člana) njima Vlada FBiH trebala isplaćivati plaće, kupovati vozila i plaćati račune sa kartica.

U kontekstu ovoga, pošto svake godine početkom godine svi naši radnici dobiju listu plaća i ukupnu plaću za proteklu godinu, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar se obavezuje, ako Bog da bude živ i zdrav objaviti u medijima svoju godišnju listu. Ne bi bilo loše da to učine i članovi Uprave Društva. Ovdje ćemo navesti da se jedino članovima Uprave plaće usklađuju sa prosječnom plaćom FBiH.

Na jako loše opće stanje i veliko nezadovoljstvo većine radnika koje vlada u HP Mostar, a koje smo mi u svojoj objavi problematizirali Uprava se uopće nije osvrnula.

Na kraju, neke informacije koje smo tražili, a nismo dobili, dobili smo putem medija, pa se nadamo kako to neće postati tradicija, stoji u priopćenju Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.