POSUŠKE LJETNE „HLADNE“ PRIČE

Na svim mjestima se mnogi tuže na nesnosne vrućine i skoro nezapamćene ljetne žege. Svugdje je vruće i život se poljuljao. No, i stariji i iskusni u posuškom kraju, tvrde kako uvijek ima neko bolje rješenje i kada je iznimno vruće.

Hlad je prvo i najbolje rješenje. Orahov hlad, stara kuća prizemnica, kameni blok i drugo. Voda iz izvora, pa i čatrnje, dobar su lijek. Ima i onih koji tvrde kako se nekada pila surutka koja liječi plućne boelesti, ali i hladi srce i tijelo.

Slap Koćuša

Iz Zavelima je bivši inozemac odlučio piti vodu s nekoliko kapi vinskog sirćeta. Tvrdi da mu je to dobar lijek. Ako se pozivaju na kiselo mlijeko, ali razvodnjeno, te dodaju domaću hranu – puru, zelje,kapulu i kavode.

Ponetko krene u hladno Blidinje i Tribistovo i kupalište, a ponetko i do Kravica, pa i na more u Bašku. U Rakitnu i dalje spominju ljekaricu Nadu Šarić koja ima pravih trava za neka oboljenja.

Dakle, i kada je žega uvijek ima nekog dobrog poteza, potvrđuju u Ttribistovu i Konjovcu gdje ima više hlada nego blizu grada. 

posuski.info(pc)

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.