Povodom Krštenja Gospodinova


Isus Jaganjac je oduzimatelj grijeha ljudi i svijeta. Sv. Ivan apostol i evanđelist posebno govori o Isusu kao Vazmenom Jaganjcu (Iv 10,35-36). U Starom Zavjetu bilo je propisano da se Vazmenom Jaganjcu ne smije slomiti nijedna kost, i tako su Židovi postupali kod pripravljanja vazmene svetkovine Pashe. Ivan je time htio reći da je to, što je Mojsije propisao za onoga žrtvenoga jaganjca neposredno prije izlaska iz Egipta i za žrtvenoga jaganjca u slavljenju Pashe, bilo zapravo unaprijed rečeno za Isusa. Onaj je jaganjac bio samo slika koja je navješćivala i pripremala dolazak pravog Jaganjca Božjeg, a pravi Jaganjac Božji jest Isus (usp. Iv 1,36). Isus je žrtveni Jaganjac Božji “koji odnosi grijeh svijeta“. (Iv 1,29).

Isus je Jaganjac Božji koji svojom žrtvom oduzima grijehe svijeta


U svetoj nekrvnoj Misi, Jaganjčevoj žrtvi i gozbi, svećenik i narod izgovaraju ove riječi kajanja, i to triput: “Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se; Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se; Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, daruj nam mir.“ Potom slijede riječi svećenikove uz pokazivanje Hostije: “Evo Jaganjca Božjeg, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta. Blago pozvanima na gozbu Jaganjčevu.“ Narod, odnosno pojedinačno muškarci i žene, vjernici odgovaraju: “Gospodine, nisam dostojan/dostojna da uniđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i ozdravit će duša moja.“ Na kraju, a poslije svećenikova pričešćivanja Tijelom Kristovim i Krvlju Kristovom, slijedi pričešćivanje vjernika Tijelom Kristovim, u iznimnim prigodama i Krvlju Kristovom. Ali, ako primamo redovito na Misama samo hostiju, mi zapravo imamo cjelovito pričešćivanje; a to prema onome načelu dio za cjelinu, gdje je hostija dio (i cjelina). No, pričešćivanje može biti i pogledom, pogotovo za one koji se nisu ispovjedili prije svete Mise od teških grijeha, a napose ovo vrijedi za sve ostale vjernike među kojima su i rastavljeni bračni drugovi.
Ivan Krstitelj narodu uvjerljivo govori da je upravo Isus onaj o kojemu im je zborio govoreći: “Za mnom dolazi čovjek koji je preda mnom jer bijaše prije mene!“ Nadalje, svjedoči da ga nije poznavao, ali je čuo sve o Mesiji, zacijelo, i od majke Elizabete i svoga oca Zaharije kad su skupa putovali iz Ain Karema u Jeruzalemski Hram na bogoslužne službe. Osim toga, saznao je mnogo iz proročkih spisa, te je nagnan Duhom Svetim otišao u pustinju i tamo živio sam i sa svojim učenicima po uzoru na starozavjetne proroke, kao i već postojeće redovnike esene i razmišljao o onome što su starozavjetni proroci navijestili o Mesiji, te je zaključio da valja pripraviti duhovni put Mesiji koji dolazi u njegovu domovinu i među njegov narod. To pripravljanje naroda bilo je obilježeno i obraćeničkim krštenjem kojim je kršten i sam Isus da se ostvari Božji naris o spasenju po Mesiji Patniku koji preuzima sve naše slabosti na se (usp. Iv 1,29-31). Ivan Krstitelj konačno svjedoči i objavljuje: “Promatrao sam Duha gdje s neba silazi kao golub i ostaje na njemu. Njega ja nisam poznavao, ali onaj koji me posla vodom krstiti reče mi: ‘Na koga vidiš da Duh silazi i ostaje na njemu, to je onaj koji krsti Duhom Svetim.’ I ja sam to vidio i svjedočim: On je Sin Božji.“ (Iv 1,32-34).
Ivan je zacijelo mogao s velikim nadahnućem govoriti sve ono što su mu roditelji Elizabeta i Zaharija pripovijedali o susretu dviju trudnica u njegovoj kući u Ain Karemu govoreći da su Isus i on rodbina. No, on je to preskočio u isticanju svoje povezanosti s Isusom iz skromnosti i strahopoštovanja.
Vrijedno je spomena da su oci franjevci Kustodije Svete Zemlje nakon 54 godine slavili u nedjelju 10. siječnja 2021. svetu Misu u Qasr al-Yahudu, mjestu pokraj Jerihona, gdje je prema evanđeljima i predaji Ivan Krstitelj krstio Isusa. Misa je slavljena ispred Svetišta sv. Ivana Krstitelja na obali rijeke Jordana, i to prvi put nakon 8. siječnja 1967. Misi je prethodio svečani ulazak kustosa Svete Zemlje fra Francesca Pattona kojega je ispred vrata Svetišta dočekao jerihonski župnik.

Ivan je krstio Isusa u rijeci Jordanu kad se čuo Očev glas i pojavio Duh Sveti u liku goluba; mi smo kršteni vodom i Duhom Svetim po Kristu i Ocu


Sakrament krštenja jest uvjet za sve druge sakramente. U povodu blagdan Krštenja Gospodinova, valja se prisjetiti i onih temeljnih činjenica o našem sakramentu svetoga krštenja, što smo ga primili kao prvi sakrament, te s kojim ostvarujemo svoj svakidašnji ljudski i kršćanski život.
Osoba koja se krštava poistovjećena je s Kristom i njegovom smrću, tj. mistično se ukopava s njime u grob, ali s Kristom oživljava i uskršava (u stvarnosti to znači s Kristom trpi do raspeća na križu, umire, pokapa se i zacijelo uskršava u nebu). Čin krštenja obavlja se polijevanjem vodom i izgovaranjem riječi: (Ime…) Ja te krstim u ime Oca, Sina i Duha Svetoga. (/Nomen…/ Ego te baptizo in nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti). Ovim svetim činom briše se istočni grijeh, a ako je riječ o odrasloj osobi, onda se briše i svaki drugi učinjeni grijeh tijekom života prije krštenja. Odrasla osoba uz krštenje prima i svetu Pričest bez ispovijedi i svetu krizmu – sakramente inicijacije. Krštavanjem se ostvaruju ove Isusove riječi: “Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.“ (Mt 28,18b-20).
Krštenje je potrebno za stupnjeviti oblik kršćanskoga života, što znači nakon krštenja, koje se prima samo jedanput u životu, možemo imati kao veliki Božji dar i sljedeće svete sakramente Crkve. A ti su: ispovijed koju obavljamo prema potrebi tijekom cijeloga života; zatim sveta Pričest (Misa) što se prima češće u životu i to čista srca i čiste duše za vrijeme svete Mise; potom slijedi sakrament svete krizme što je vjernik prima jedanput u zrelijoj dobi; sakrament bolesničkoga pomazanja dobiva se više puta u životu, pogotovo kad je osoba teško bolesna; predzadnji sakrament ženidbe jedanput ali postoji mogućnost drugoga vjenčanja ako se dokaže nevaljanost prvoga i nakon preminuća jednoga od bračnih drugova, te sveti red s tri stupnja: đakonat, prezbiterat i biskupstvo prima se jedanput. Iz ovoga je razvidno da sakramenti prate kršćanski život i podupiru ga u stalnom duhovnom rastu.

“… Ego te baptizo in nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti.“


Za sakramente krštenja i krizme potreban je za muške kum, a za ženske kuma, koji su povjerenici Crkve i roditelja, te jamci za budući kršćanski i katolički, te sveukupni vjerski duhovni rast i odgoj. Osim toga, dužnost je kumova pratiti svoje kumče kroza život, zatim moliti se za njega i njegovu obitelj pokazujući im svoje vlastito kršćansko uvjerenje i pravi oblik življenja. Za vjenčanje je potreban svjedok, čija je uloga također važna s vjerskoga gledišta u smislu poticanja na ustajanje u trenutcima kriza i padova što dođu kao posljedak životnih nevolja i iskušenja.
Djelitelji svih sakramenta jesu: papa i biskupi, a svećenici sakramenta krštenja, ispovijedi, slavitelji su svete Mise, zatim krizme i to kad ih biskup delegira, bolesničkoga pomazanja i ženidbe, te đakoni mogu krštavati i obavljati ženidbu i uza svećenike sudjelovati u Misi, ali oni imaju i druge oblike djelovanja unutar Crkve, kao i svi vjernici laici snagom temeljnoga sakramenta krštenja, zatim ispovijedi, Pričesti, krizme… Uza sakramente uvijek je bitna i Riječ Božja koja sve projašnjava i potiče na život u Bogu.
Don Ilija Drmić

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.