Procjena stručnjaka: Ako ove tri države uđu u recesiju, BiH može očekivati pad izvoza

zemlji, rast realnog BDP-a u idućoj godini projiciraju na 1 posto.

Usporavanje inflacije

No, dobra je vijest što je u istom dokumentu procijenjeno da će doći do usporavanja inflacije iako se ne očekuje da će se inflacija vratiti na višegodišnji prosjek, zabilježen prije 2022. godine, u srednjem roku. U kontekstu usporavanja inflacije svakako treba uputiti na činjenicu da se posljednjih tjedana bilježi stabilizacija tržišta hrane i energenata, odnosno burzovnih proizvoda koji imaju izravan utjecaj na formiranje cijena na regionalnim, a onda i tržištima pojedinih zemalja.

Sve to vodi prema zaključku kako bi u vremenu koje je pred nama trebalo doći do postupnog pada inflacijskog udara na džepove i kućne proračune žitelja Bosne i Hercegovine, odnosno do ublažavanja i usporavanja značajnijeg trenda rasta cijena.

U kojoj mjeri, ostaje za vidjeti, no također treba uputiti na činjenicu da je u 2022. godini došlo do iznimno snažnog rasta cijena – prema podacima Agencije za statistiku za razdoblje od studenoga 2021. do studenoga 2022. godine, od 16,3 posto, a pritom u odjelu prehrambenih proizvoda za čak 24,5 posto. Inače, na svjetskoj razini sve se češće govori o pojavi recesije. Izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva ponovila je u intervjuu za američku televiziju CBS, emitiranom u nedjelju, ocjenu da će nova godina biti teža od prošle zbog istodobnog usporavanja triju velikih svjetskih gospodarstava.

– Pola Europske unije bit će iduće (2023., nap. a.) godine u recesiji – ustvrdila je. U eurozoni bi gospodarstvo ove godine trebalo gotovo stagnirati, uz prognoziranu stopu rasta od 0,5 posto, nakon 3,1-postotnog rasta u prošloj godini

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.