Male boginje u susjedstvu: Pooštrene mjere nadzora

Zbog potvrđenih prvih slučajeva malih boginja u Srbiji, Zavod za javno zdravlje Požarevac prijavio je epidemiju u Smederevu, a Institut “Batut” pooštrio mjere nadzora.

Virolog Instituta za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu Ana Banko kazala je za Radioteleviziju Srbije (RTS) da će u ovoj zemlji sigurno biti zabilježen veći broj slučajeva, pošto je broj imuniziranih mali, a da su najugroženija djeca do pete godine starosti.

Navodi da patogeni koji nisu eliminirani uvijek strpljivo čekaju svoju priliku, prenosi RTS.

“Za sve one patogene koji nisu eliminirani, a to je slučaj samo s malim boginjama (variola vera), s virusom koji je izbačen ili eliminiran iz humane populacije zahvaljujući uspješnom programu imunizacije, svi ostali, koliko god ih možda malo bilo, dok postoje u najmanjem kutu humane populacije, naći će svoj put onda kada mu to dozvolimo”, kazala je Banko.

Istaknula je da je poznato da su male boginje jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti.

“Osoba zaražena malim boginjama tu infektivnu bolest može prenijeti na čak 12 do 18 osoba u svojoj sredini, odnosno na devet od deset neimuniziranih ljudi. Zbog toga je neophodan obuhvat vakcinacije i imunizacije za kolektivni imunitet preko 95 posto, a mi smo dugo godina iza toga”, navela je Banko.

Napomenula je da ova bolest, za razliku od drugih bolesti, u dječjem uzrastu ima višu stopu komplikacija i smrtnih ishoda.

“Komplikacije mogu biti češće nego kod drugih bolesti u dječjem periodu, a one podrazumijevaju upalu pluća, zapaljenje uha, probleme s imunitetom koji kasnije dovode do težeg obolijevanja od drugih infekcija, neurološke ispade, slijepilo, konačno zapaljenje mozga i ono što se drugačije javlja nego kod drugih infekcija, to je takozvana kasna komplikacija, odnosno u prosjeku nakon sedam godina, može doći do zapaljenja mozga, progresivnog oboljenja s teškim posljedicama i potencijalno smrtnim ishodom”, navela je Banko.

Dodala je da je obuhvat vakcinacijom poslije 2017. godine, a posebno u vrijeme pandemije koronavirusa značajno pao u velikom broju zemalja, pa tako i u Srbiji, pa je epidemija koja počinje u ovoj zemlji nešto što je bilo očekivano.

“Sigurno ćemo imati veći broj slučajeva, jer je broj imuniziranih mali. Ja bih naglasila da su najugroženija djeca do pete godine starosti, a prije svega, ovdje ću podvući da postoje djeca koja se ne mogu cijepiti zbog primarnih bolesti i djeca koja zbog svog uzrasta još nisu stigla na program imunizacije i oni su suštinski najugroženiji”, objasnila je Banko.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.