Prvi put u četiri oka: Putin i Kim imali su ‘plodonosan i konstruktivan’ razgovor

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un zahvalio se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na njihovom prvom sastanku održanom u četvrtak u Vladivostoku, na istoku Rusije, dodajući da se nada daljnjim “plodonosnim i konstruktivnim” raspravama u budućnosti, prenose u četvrtak ruski mediji.

“Zahvaljujem vam na izvrsno provedenom vremenu i nadam se da će se naši pregovori nastaviti na isti plodonosan i konstruktivan način “, rekao je Kim nakon susreta u Vladivostoku, kako prenosi agencija TASS.

“Razgovarali smo o povijesti naših međudržavnih odnosa, aktualnoj situaciji i izgledima za razvoj bilateralnih veza”, rekao je Putin.

“Razgovarali smo i o situaciji na Korejskom poluotoku i razmijenili stajališta o mjerama koje treba poduzeti kako bi se stvorili bolji izgledi za poboljšanje situacije”, kazao je ruski predsjednik.

Summit Kima i Putina u dalekoistočnoj ruskoj luci imao je namjeru pokazati da SAD nije jedina sila s utjecajem koji je dovoljno jak da bi se Pjongjang primorao na pregovore o svom nuklearnom programu.

Putin je potvrdio da je bilo riječi o stanju na Korejskom poluotoku i nuklearnom pitanju, a Kim je dodao da je to “pitanje za koje je svijet jako zainteresiran”.

Sjeverna Koreja traži saveznike nakon neuspjeha summita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Hanoiju u veljači, a Moskva i Pjongjang imaju tradicionalno dobre odnose.

Za Kremlj je ovaj susret na vrhu šansa da se pokaže kao jedan od globalnih igrača, usprkos pokušajima Washingtona i drugih zapadnih zemalja da Rusiju izoliraju. U razgovorima je sudjelovao i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ruski dužnosnici su dali naslutiti da će podržati povratak pregovorima šest vodećih zemalja u svijetu i Pjongjanga o nuklearnom programu, formata koji je gurnut u stranu nakon diplomatske ofenzive administracije Donalda Trumpa.

No, ističu analitičari, Moskva se obvezala da će poštivati međunarodne sankcije protiv Sjeverne Koreje sve dok taj režim ne obustavi razvoj svog nuklearnog programa.

Stoga, dodaju analitičari, summit neće uroditi nekim opipljivim rezultatima u korist Pjongjanga, osim pokazivanja “drugarstva”.

Ovo je prvi susret Putina i Kima u četiri oka. Posljednji Putinov susret sa sjevernokorejskim čelnikom zbio se 2002., i tada je njegov sugovornik bio Kim Jong Il.

Dmitrij Trenin, direktor moskovskog Carnegie Centra, ocijenio je uoči summita Kima i Putin da taj susret “neće polučiti nikakve značajne rezultate”.

“Ovo je u stvari popratni ‘show’ u sagi Pjongjanga i Washingtona kojemu se ne nazire kraj. Rusija će nastojanjem da se pokaže relevantnom silom pokušati zaraditi diplomatske bodove, dok će Sjeverna Koreja htjeti pokazati da ima i druge opcije”, napisao je Trenin na Twitteru. (Hina)

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.