Putin i Xi sastaju se sljedeći tjedan u Uzbekistanu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping planiraju se sastati sljedeći tjedan u Uzbekistanu, rekao je ruski dužnosnik u srijedu, najavljujući summit koji bi mogao signalizirati još jedan korak u odmrzavanju veza između dviju sila koje su u sve većem sukobu sa Zapadom.

Sastanak Šangajske organizacije za suradnju – političkog, gospodarskog i sigurnosnog foruma kojim dominiraju Kina i Rusija – dolazi u osjetljivom trenutku za oba čelnika.

Putin se nosi s ekonomskim i političkim posljedicama svog rata u Ukrajini, koji je Rusiju učinio još izoliranijom. Xi se u međuvremenu suočava s usporavanjem gospodarstva dok pokušava osvojiti treći petogodišnji mandat kao čelnik Komunističke partije.

Oba su čelnika svjedoci pogoršanja odnosa njihovih zemalja sa Zapadom.

Ruski veleposlanik u Kini Andrej Denisov rekao je novinarima da će se dvojica čelnika sastati na summitu organizacije u uzbekistanskom gradu Samarkandu 15. i 16. rujna.

– Aktivno se pripremamo za to – prenijela je ruska državna novinska agencija Tass riječi Denisove.

Ako posjeti Uzbekistan, to bi bilo Xijevo prvo inozemno putovanje u dvije i pol godine. Xi je samo jednom napustio ‘kinesku domovinu’ kako bi posjetio poluautonomni grad Hong Kong – od početka epidemije COVID-19 krajem 2019., javlja AP.

1 komentar

  • Neki “Posušani” vole što Hrvatska izgleda ovako danas. Tito im omogućio. SADA će svi kupiti prnje. Svaki koji je protiv mene i koji se ne bori za svoje tlo. Nije prijetnja. Bog

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.