Radica Leko 11. prosinca 2018. predstavlja dvije nove knjige

Radica Leko, umirovljena nastavnica hrvatskoga jezika iz Posušja priprema promociju svojih dviju novih knjiga koje su izašle u nakladi HKD Napredak, podružnice Posušje, čiji je i sama član. Publici će biti predstavljeno njezino deseto po redu djelo “Ružo, kazat ću ti” i jedanaesto, zbirka pjesama “Izabrane pjesme”. Sami pogled na izgled naslovnica privlači i uvlači u svoj svijet.  Knjige će biti predstavljene u utorak, 11. prosinca u kinodvorani u Posušju s početkom u 19 sati. U programu predstavljanja sudjelovat će prof. don Ilija Drmić, pof. Stanislav Bašić i prof. Radica Leko. Gosti programa su interpretatori književnica Miljenka Koštro i prof. Jozo Kolobarić.

Knjige je tiskao Grafotisak Grude, dok je grafičku obradu uradila Marijana Pekas. Objavljivanje knjiga potpomogli su Općina Posušje, Ured gradonačelnika Širokog Brijega i Ministarstvo obrazovanja, znanosti kulture  i športa ŽZH.

“Ružo, kazat ću ti”

“U djelu “Ružo, kazat ću ti” Radica prikazuje samouku slikaricu Ružicu kojoj je umjetnost omogućila spas od očaja, kojoj je slikarstvo postalo utočištem u trenutku najvećeg bola”, piše recenzent Mato Nedić, ističući kako je djelo teško tipološki odrediti. Sa svojih stotinjak stranica može se svrstati u dužu pripovijest, odnosno proširenu novelu, ali i u kraći roman. Nedić u svojoj recenziji naslovljenoj s “Jednostavna priča s puno iskonskih istina” kaže:”Djelom, “Ružo, kazat ću ti” Radica je načinila odmak od ranijih tema i čvrstoga, analitičkoga načina pripovijedanja. Budući da je odlučila ispričati žensku priču, odabrala je lirski pristup pripovijedanju te je tako ostvarila emotivno djelo zasnovano na priči koja će mnogim ženama, a i muškarcima biti zanimljiva”. Govoreći o motivu i fabuli recenzent Stanislav Bašić kaže:”Riječ je o priči u kojoj se govori o jednom životu koji je književni lik prošao s određenim traumama, a potom se kroz stalno sjećanje pokušava dozvati novi književni lik – a i on je prošao kroz traume, da bi se nekako pokušalo uspostaviti mogućnost života i za jedno i za drugo…” Stanislav Bašić djelo uvjetno naziva pripovijest o ljubavi.

Unutar stranica ove knjige, koja traži puni angažman čitatelja, jer je protrakana s puno sjećanja i neizostavnih opisa, doživljaj same knjige dodatno upotpunjuju ilustracije akademske slikarice Martine Tomić, u kojima prevlada motiv ruže, koja također nosi  duboku simboliku priče.

“Izabrane pjesme”

U zbirci pjesama spomenutog naziva sadržane su pjesme probrane iz Radičinih dviju zbirki; “Mome leptiru” (2008.) i “Nova svitanja” (2011.). U zbirci je pored već objavljenih sadržano i desetak novih pjesama. Knjiga sadržava i recencije iz spomenutih ranijih zbirki  koje su svojedobno napisali don Ilija Drmić, Stjepan Galić i Krešimir Šego. Za izbor pjesama svrstanih u Izabrane pjesme pobrinuo se Stanislav Bašić, afirmirani autor, publicist i knjževni kritičar. Poznato je kako je Radica nagrađivani romanopisac, putopisac, autorica basni i dramskih tekstova, posvećujući se u posljednje vrijeme, uglavnom, pisanju i objavljivanju proznih radova, no nije zaboravila ni na pjesništvo, a iz njezinoga pera nastaju doista predivne pjesme. Ali, kao što i sama kaže, svoje pjesme duboko promišlja i mnoge od onih koje i sama nije duboko doživjela, nisu i neće doživjeti obavljivanje. U svojoj recenziji Stanislav Bašić kaže:”Njezinu poeziju obilježava snažna emocionalnost i duboka misaonost, trenuci kad se duša i duh objedinjuju i pokušavaju dati ono najbolje od toga zajedništva…”

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.