Rekordna zapljena heroina u Luci Ploče, drugi brod krcat kokainom

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u utorak je na konferenciji za novinare izvijestila o zapljeni 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina.

Ovo je najveća zapljena heroina u Hrvatskoj dosad, piše Dubrovački vjesnik.

Zapljena je, kako je rečeno novinarima, rezultat dva, međusobno nepovezana, kriminalistička istraživanja sofisticiranih načina krijumčarenja opijata. I heroin i kokain zaplijenjeni su u Luci Ploče, u dva odvojena slučaja.

Heroin je pronađen pretragom broda koji je stigao iz Iraka u Luku Ploče.

Ovo je rezultat intenzivnog rada i suradnje Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske s carinskom upravom i ostalim institucijama, a sve kao nastavak operativne akcije u kojoj smo u prvih šest mjeseci razbili dvije zločinačke organizacije i prijavili nekoliko osoba. Tom je prilikom zaplijenjeno ukupno 700 kila kokaina. U prvom slučaju koji se odnosi na zapljenu heroina 11. listopada prošle godine je u Luci Ploče izvršena pretraga kontejnera s broda koji je došao iz Iraka. U tom se kontejneru nalazilo 80 olovnih ploča težine 250 do 300 kilograma i u 40 tih olovnih kocki pronađeno je 296 paketića droge, kazao je Zoran Tikvica, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, govoreći o heroinu.

U drugom slučaju radi se o zapljeni kokaina koja se dogodila 3. studenog, droga je pronađena pretragom broda koji je prevozio rasuti teret iz kolumbijske luke.

Temeljem naloga je izvršena pretraga broda. Kako je prevozio rasuti teret, bazirali smo se na područje oko broda, točnije ispod broda. Tu su veliki obol dali ronioci. Po vrlo jakom jugu i gotovo nemogućih uvjetima za rad izvršen je pregled podmorja broda. Tom prilikom su ronioci pronašli metalni predmet pričvršćen šarafima i magnetom. U njemu su pronađena 54 paketa droge kokain, izjavio je Tikvica.

Voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a Dražen Rastović kazao je kako se radi o najvećoj zapljeni heroina u Hrvatskoj. Navodi kako je, prema procjenama, ovom zapljenom heroina spašeno oko 110 ljudskih života. Dodao je i kako se radi se o drogi koja je bila namijenjena zapadnom europskom tržištu.

Što se tiče zapljene kokaina, naglasio je kako se radilo o vrlo zahtjevnoj akciji i kako se pretraga vršila u moru, na dubini od 16 metara, po nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Riječ je o brodu za rasute terete, preko 220 metara duljine i 30 metara širine. To je više nogometnih igrališta. To je inače novi brod u kolumbijskoj tihooceanskoj luci i prvi put je bio u Pločama, izjavio je Rastović.

Vrijednost 62 kilograma kokaina na ulici bi bila oko 17 milijuna eura.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.