RS će opet obilježiti neustavni praznik: Schmidt upozorava, a Bošnjaci prijete

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt posebnim je pismom upozorio čelnike Republike Srpske kako je njihov plan da ponovmo obilježe 9. siječnja kao dan tog entiteta protivan vladavini prava i izgradnji povjerenja u zemlji.

Vlasti RS planirale su 9. siječnja organizirati proslavu praznika kojega je Ustavni sud BiH u dva navrata proglasio neustavnim, a ove godine to kani učiniti uz svečanu akademija u Banjoj Luci, ali i paradu koju bi upriličili u Istočnom Sarajevu.

U pismu koje je, uz ostale, poslao na adrese predsjedateljice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsjednika RS-a Milorada Dodika, Schmidt je istaknuo kako praznici trebaju povezivati ljude, a ne poticati podjele među njima.

Poštivanje ustavnog poretka zemlje i doprinos društvu temeljenom na europskim vrijednostima su kamen temeljac održivog mira, stabilnosti i napretka u BiH, napisao je Schmidt podsjećajući kako se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

Taj je sud ranije ocijenio kako je 9. siječnja neustavan kao praznik i vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka u RS-u jer označava datum iz 1992. godine kada je protivno tadašnjem ustavnom uređenju jednostrano proglašena tvorevina pod nazivom “Srpska Republika BiH” što je predstavljalo uvod u rat, prenosi Hina.

Najava ovogodišnjeg obilježavanja 9. siječnja izazvala je oštru reakciju u Sarajevu pa su se zbog toga u srijedu sastali čelnici različitih bošnjačkih udruga koji su od Schmidta zatražili da osigura poštivanje presuda Ustavnog suda BiH, ali i zaprijetili “samoorganiziranjem” svojih članova.

Čelnik veteranske udruge “Zelene beretke” Muhamed Švrakić pojasnio je kako oni od MUP-a Federacije BiH i policije Sarajevske županije traže da od 7. do 9. siječnja postave kontrolne punktove na prilazima Sarajevu i tako spriječe dolazak na paradu u Istočnom Sarajevu osoba koje se mogu smatrati ekstremistima.

Ukoliko policija to ne učini mi ćemo pozvati naše članove da se samoorganiziraju i to spriječe, kazao je Švrakić.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.