Sattler o BiH: “Napredak je na dohvat ruke. Narod ove zemlje to zaslužuje”

Šef Delegacije Europske unije Johann Sattler napisao je autorski članak na svom blogu pod naslovom “Oduvijek u srcu Europe”.

Sattler je istakao kako je Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj se bilo kakav pomen optimizma u pogledu budućnosti često optužuje.

– Istraživanja javnog mnijenja otkrivaju dubok pesimizam o budućnosti, nastao iz višegodišnjih propuštenih prilika, toksične političke retorike i podjela te životnog standarda u zaostatku za susjednim zemljama.

Primjetna promjena
Ipak, i potpuno svjestan činjenice da će neki ovo odbaciti kao naivno, iskreno vjerujem da 2023. može biti godina napretka za Bosnu i Hercegovinu. Narod ove zemlje ne smije da trpi još izgubljenih godina, dalju stagnaciju, još i veći broj talentiranih pojedinaca i obitelji koje frustracija odvodi u inozemstvo – navodi Sattler.

On je istakao kako je primjetna promjena u odnosu na evropski put zemlje od izbora u oktobru prošle godine i dodjele kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU u decembru.

– Napredak ka članstvu u EU je okosnica programa nove koalicije. Od njih očekujemo da ispune ovu obavezu. Očekivanje da će zemlja hitno ostvariti napredak u osam reformskih oblasti, kao i da će nastaviti napredovati u rješavanju 14 ključnih prioriteta, eksplicitno je naglašeno prilikom dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Rekordan rok
Vlasti na nivou Bosne i Hercegovine formirane su u rekordnom roku, a taj zamah se mora održati u Federaciji i županijama. 

Ovoj zemlji su potrebne funkcionalne vlasti i ne može si priuštiti višegodišnje blokade. S novim članovima Predsjedništva sam se susreo odmah nakon preuzimanja dužnosti, a proteklih tjedana upoznao sam i nove članove Vijeća ministara. 

Također sam pratio najviše dužnosnike EU na sastancima s njihovim kolegama iz Bosne i Hercegovine. Na svakom sastanku smo naglašavali poruku da je napredak na europskom putu moguć – napisao je Sattler.

Šef EU Delegacije je naglasio kako se prilika mora iskoristiti.

– U narednih nekoliko tjedana putovat ću širom Bosne i Hercegovine kako bih se sastao s vlastima na različitim nivoima i ponovio ove poruke. 

Angažman građana
Ovog tjedna ću biti u Zenici i Banjoj Luci, a u narednim sedmicama planiram putovati u Tuzlu, Brčko, Mostar, Bihać i planirati još putovanja u cilju razgovora s vlastima u narednim mjesecima. 

Europski put je strateški cilj koji ujedinjuje cijelu Bosnu i Hercegovinu, a posljedično iziskuje angažman cijele zemlje.

Napor za napredak na europskom putu ne treba prepustiti samo vlastima. Jednako tako zahtijeva i angažman građana. Njima želim naglasiti da je Bosna i Hercegovina uvijek u srcu Europe. 

Sve je moguće
EU je najznačajniji svjetski mirovni projekt i iskreno bi me veselilo da Bosna i Hercegovina jača svoju stabilnost i prosperitet kroz odlučne korake u pravcu članstva u EU – istakao je Satler.

Smatra da je u Bosni i Hercegovini sve moguće kada se ljudi na to usmjere.

– Tome svjedočimo kod nevjerojatnih poduzetnika, znanstvenika, sportista, glazbenika i umjetnika ove zemlje.

Kod kuće imam dvije slike mlade i perspektivne bh. umjetnice Hanne Dujmović. Kao i svaki čovjek, a posebno svi koji žive u Bosni i Hercegovini, ima dana kada me neiskorišteni potencijal ove zemlje frustrira. 

Ali kada pogledam ove slike, sa njihovim jarkim i živim bojama, sjetim se da ova zemlja ima silinu talenta i da će savladati svaku prepreku. Oduševljen sam što je pristala da nam naslika sliku kao dio naših stalnih napora da ohrabrimo budućnost Bosne i Hercegovine u EU i što smo mogli zajedno učestvovati u video snimku. 

Narod ove zemlje zaslužuje napredak na putu ka EU. A napredak je nadohvat ruke – poručio je Johan Sattler.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.