Schmidt: Izbori u BiH će biti održani sa ili bez novog izbornog zakona

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a) Christian Schmidt pozvao je danas sve političke snage u BiH da konstruktivno rade na novom izbornom zakonu, ističući da će opći izbori biti održani na jesen 2022. godine sa ili bez novog izbornog zakona.

– Izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu sa odlukama Europskog suda za ljudska prava je u interesu svih, ali naglašavam da postoji važeći Izborni zakon koji precizno uređuje izbore – dodao je.

U slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. godine u skladu s odredbama postojećeg zakona, podvukao je Schmidt u priopćenju.

– O tome nema pregovora. Demokratija funkcionira po unaprijed određenim pravilima, a pogotovo izbori ne smiju postati predmet političkog manevriranja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokracije – zaključio je visoki predstavnik u BiH.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.