Slavonac rekao policajcu da je ovca pametnija od njega, novčano je kažnjen

51-GODIŠNJI Slavonac je proglašen krivim jer je 22. listopada prošle godine u pisanom prigovoru napisao policajcu da su “i ovce pametnije od njega”. Sud je procijenio kako je okrivljenik omalovažavanjem i vrijeđanjem policajca pri vršenju službe počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 19.91 eura, piše Glas Slavonije.

Kaznu mora podmiriti u roku od 30 dana od primitka presude, a ako u navedenom roku plati dvije trećine kazne, što iznosi 13.27 eura, smatrat će se da je novčana kazna u cijelosti plaćena. Policijska postaja Vukovar je izdala prekršajni nalog protiv 51-godišnjaka, ali s obzirom na to da je on uložio pravodobni prigovor, Općinski sud u Vukovaru je nalog stavio izvan snage i proveo postupak u kojem ga je saslušao.

Okrivljenik je tražio da mu se kazna oprosti

Okrivljenik je u pisanoj obrani priznao kako je u pisanom prigovoru protiv postupanja policije između ostalog napisao i “da je ovca pametnija” od jednog od policajaca. Branio se da policajca nije htio uvrijediti, istaknuvši kako je svjestan težine policijskog posla jer je i njegov ujak policajac. 

Tvrdio je kako je navedenu uvredu napisao u afektu jer je bio razočaran i uzrujan zbog toga kako je policija postupala prema njemu. Zamolio je sud da mu oprosti ili barem smanji novčanu kaznu zbog toga što je u mirovini i ima mala primanja. Sud je utvrdio kako okrivljenik u protekle tri godine nije bio prekršajno kažnjavan. 

Presuda je javno objavljena ove godine, ali je donesena početkom studenoga prošle godine, kada je za navedeni prekršaj bila predviđena novčana kazna u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 odavno nepostojećih njemačkih maraka ili kaznom zatvora od 30 dana. Sada ta kazna iznosi od 20 do 100 eura ili 30 dana zatvora.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.