Srbija više ne izvozi mlijeko u BiH

Odluka Vlade Srbije o zabrani izvoza sirovog i pasteriziranog mlijeka, osim za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, s ciljem omogućavanja redovne opskrbe svog stanovništva mlijekom i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje, primjenjuje se u potpunosti na BiH i u našu zemlju ne ulazi mlijeko iz Srbije.

-Mlijeko iz Srbije je uglavnom carinjeno u Carinskoj ispostavi Bijeljina, a od 7. rujna u ovoj ispostavi nije zabilježeno carinjenje mlijeka iz Srbije – rečeno je Feni iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Ova zabrana izvoza, u kombinaciji sa višegodišnjim trendom pada domaće proizvodnje sirovog mlijeka u BiH, rezultirala je i novim valom poskupljenja mlijeka, sireva, jogurta te pavlake.

Međutim, kako napominju iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odluka Vlade Srbije odnosi se na zabranu izvoza sirovog i pasteriziranog mlijeka, te maslaca u ambalaži mase preko 1 kg.   

Iz Srbije se godišnje uvozi veća količina ovih proizvoda i te količine će se, smatraju u domaćim udruženjima poljoprivrednika, na neki način morati nadoknaditi, prije svega, iz domaćih izvora.

Prema podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u vremenu siječanj – srpanj 2022. godine Bosna i Hercegovina je iz Srbije uvezla  mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti 4,19 milijuna KM. Srbija se nalazi na četvrtom mjestu zemalja iz kojih BiH uvozi mlijeko.

U istom vremenu, Bosna i Hercegovina je najviše uvozila mlijeka i mliječnih proizvoda iz Hrvatske u vrijednosti 14,70 milijuna KM, zatim iz Njemačke u vrijednosti 10,36 milijuna KM, te iz Mađarske za 10,35 milijuna KM.

U vremenu siječanj – srpanj ove godine Bosna i Hercegovina je najviše mlijeka i mliječnih proizvoda izvezla u Crnu Goru, u vrijednosti 17,29 milijuna KM, zatim Sjevernu Makedoniju  u vrijednosti 9,54 milijuna KM, u Srbiju za 7,72 milijuna KM, te u Hrvatsku za 7,21 milijun KM.

Udruženje poljoprivrednika FBiH prije nekoliko dana  oglasilo se priopćenjem u kojem ističu da je  proizvodnja mlijeka trenutno stabilna i da  je u prva dva kvartala ove godine u prosjeku kao i prethodne tri godine.

Analizom trenutnog stanja sektora proizvodnje, otkupa i plasmana sirovog mlijeka u Republici Srpskoj, resorno ministarstvo i druge institucije su, kako navode,  preduzele niz aktivnosti kako bi se osigurala uredna opskrba mlijekom, od kojih je najznačajnija nabavka kvalitetno priplodnih junica, u suradnji sa mljekarama sa sjedištem iz RS.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.