Stigla prognoza za predstojeće ljeto!

Facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna koju uređuje prof. Zoran Zadro objavila je sezonsku prognozu za predstojeće ljeto.

Analizirajući dugoročne prognoze svih relevantnih prognostičkih modela prema pisanju spomenute stranice ne očekuje se odveć pretjerano vruće ljeto na većem dijelu Balkana uključujući i našu regiju.

To ne znači da neće biti koji jači toplinski udar u trajanju od 7-8 dana , na koji će se zasigurno upozoravati, uz kojega temperature mogu doseći i 40°C moguće i koji stupanj više.

Međutim, ne očekuju se dugotrajni valovi veći vrućina.

Valove vrućina prekidati će povremeni naleti svježeg zraka sa sjevera, sjeveroistoka i zapada Europe, što će kreirati mogućnost nastanka jačih grmljavinskih oluja nad jugoistokom i jugom Europe.

Veća učestalost nepogoda očekuje se na zapadnom dijelu Balkana.

Oluje koji nastanu tijekom ljeta, donijet će lokalno veće količine oborine, uz pojavu grada, olujnog vjetra, ponegdje i tornada te intezivnu grmljavinu.Također su moguće kratkotrajne bujične poplave.

Dakle, ne očekuje se nikakva repriza ekstremno vrućega ljeta iz 2012. ili pak onoga iz 2017. godine!

Po svemu onome što se vidi u prognozama sljedeće ljeto moglo bi biti nalik onome iz 2016., čak je u opciji i prošlogodišnje ljeto, a jedna od opcija bila bi i famozna 2014. godina, koja je praktički bila bez ljeta – piše u objavi facebook stranice Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.