Suradnja gospodarskog sektora i Sveučilišta u Mostaru iznimno značajna za lokalnu zajednicu

U prostorijama tvrtke FEAL Široki Bijeg održan je sastanak menadžmenta FEAL-a na čelu s vlasnikom Jozom Bogdanom,  i vodstva Sveučilištau Mostaru na predvođenim rektorom prof. dr. sc. Zoranom Tomićem. 

Predstavnici Sveučilišta obišli su proizvodne pogone tvrtke FEAL, gdje su detaljnije upoznati s načinom proizvodnje i najmodernijom raspoloživom tehnologijom za obradu aluminija u ovom dijelu Europe.  U izložbenom salonu su vidjeli su cjelokupan asortiman proizvoda FEAL-a.

Nakon obilaska proizvodnih pogona, održan je radni sastanak gdje su predstavnici tvrtke FEAL održali prezentaciju te predstavili buduće planove koji se odnosena proširenje proizvodnih kapaciteta i nastavak izvoza na europska i svjetska tržišta.

Na sastanku se razgovaralo o budućim planovima Sveučilišta te boljoj povezanosti i suradnji s gospodarskim sektorom. Potom su članovi Senata Sveučilišta u Mostaru izložili buduće planove Sveučilišta, te istaknuli nužnostpovezivanja poslodavaca i obrazovnih institucija kako bi se unaprijedile vještine, znanja i kompetencije studenata.

Prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta Mostar, naglasio jeda jesuradnja između akademske zajednice i gospodarskog sektora posebno značajna, jer upravo Sveučilište obrazuje nove kadrove, te predstavlja bitnu funkciju u gospodarstvu svake države. Intenzivnim i aktivnim zalaganjem potrebno je osigurati da suradnja bude na tržišnim osnovama za obostranu dobrobit.

„Ovakav vid suradnje jedini je ispravan put ako želimo stvarati kvalitetan i stručan kadar koji će teorijsko znanje moći primijeniti u praksi“, istaknuo je rektor.

„FEAL je tvrtka koja zapošljava mladi i obrazovani kadar, što govori i činjenica kako je prosječna dob naših zaposlenika 34 godine. Potrebno je da mladi ljudi već za vrijeme svoga školovanja shvate u kojem smjeru idu njihova buduća zanimanja“, ističe Jozo Bogdan, vlasnik tvrtke FEAL.

„FEAL već ostvaruje dobru suradnju s Fakultetom strojarstva i računarstva, s kojim radimo na projektu implementacije Lean-a u pet velikih hercegovačkih poduzeća, financiranog od strane GIZ-a“, naglasio je Tonćo Barbarić, direktor tvrtke FEAL. „Potrebno je da studenti i stručnjaci rade na različitim stručnim i istraživačkim projektima. Suradnja između privatnog sektora i akademske zajednice je područje zajedničkog interesa, a to se posebno odnosi na stručne studentske prakse, posjete poslovnim jedinicama te gostujuća predavanja. Na takav način studenti mogu steći uvid i dojmove o realnom sektoru i bolje se pripremiti za tržište rada, kao i aktivni doprinos na budućem radnom mjestu“, istaknuo je direktor Barbarić – priopćeno je iz Sveučilišta u Mostaru.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.