Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježen u školi u Posušju s porukom uvažavanja i prihvaćanja različitosti

Porukom zajedištva u različitosti u sportskom centru Adeo preko sto četvrtaša Osnovne škole Ivana Mažuranića u Posušju obilježilo Svjetski dan osoba s Down sindromom čiji se dan obilježava 21. ožujka. Ogroman broj djece bio je na igralištu u igri, zabavi, druženju, koja na ovaj način uče o različitostima u kojima može biti samo ljepota. Kada dodamo da je povod jedan komosom viška, onda to druženje dobiva neku drugu dimenziju.

Sportsko – rekrativni događaj su organizirale učiteljice Osnovne škole Ivana Mažuranića u Posušju, a na ideju učiteljice Ljiljane Pirić koja u svom razredu ima dječaka sa sindomom Down. „Već četvrtu godinu povodom ovoga dana organiziramo nešto. Ove godine je jedno sportsko druženje. Mi želimo poslati poruku iz naše škole da se u našoj školi različitosti uvažavaju. Mi ne želimo da osjećaji prema osobama s teškoćama u razvoju budu samo osjećaji suosjećanja, nego da naša svijest prema njima bude takva da smo ravnopravni. Svi imamo nešto u čemu smo bolji ili lošiji“, kazala je učiteljica Ljilja.

U organizaciji ovog događaja sudjelovale su učiteljice četvrtaša, a podršku je pružila stručna služba škole kao i vodstvo središnje osnovne škole u Posušju. Upravo ta suradnja kako danas, ali tako i cijele godine, smatra učiteljica Ljilja je pozitivan znak svim roditeljima djece koja imaju teškoće u razvoju –  da se škole ne boje. „Svrha ovoga danas je da pokažemo da se različitosti uvažavaju. Danas mislimo i na sve druge osobe i djecu s teškoćama u razvoju, jer želimo njihovu što bolju integraciju u društvo kako bi se oni osjećali bolje, snalazili i kako bi dobili veću uvaženost. Ovo je i naša jedna poruka roditeljima koji imaju dijete s teškoćama u razvoju da se ne boje škole. Mi ih čekamo spremni s našim stručnim službama“, kazala namje učiteljica Ljilja Pirić.

Zvijezda dana je Nikola

Dakle, današnja zvijezda je Nikola, učenik sa sindromom Down. Osim učiteljice Ljilje, punu podršku u školi ima i od svoje asistentice Helene, ali i stručne službe. Jadranka Bakula iz pedagoške službe OŠ Ivana Mažuranića s Niikolom već neko vrijeme radi i izvan učionice. Kako nam je kazala, učionica ne godi samo njemu, nego i drugoj djeci koja s njim uče. „Nikola je dragocijeni biser koji imamo u našoj školi. Njegov boravak u učionici je i prilika da druga djeca ga dožive jednakog i ravnog sebi, ne različitog, da budu brižni prema njemu, ali i da on da svoj dio u toj učionici. Jako je važno da se Nikola osjeti jednakopravan u razredu i mislim da je to učiteljica Ljilja zajedno sa suradnicima i uspjela. Nikola se trudi, to vidimo. No, ne možemo o njemu govoriti, a da ne spomenemo to njegovo veliko srce. Mislim da je to najvrijednije“, kazala nam je Jadraka Bakula iz stručne službe škole.

Četvrtu godinu za redom Nikola je ukras razreda učiteljice Ljiljane Pirić. „Nikola je zadovoljan i ispunjen u školi. Vidim da voli ići u školu. Jedan dragi dječak pun ljubavi koji pozitivno djeluje na sve nas u učionici“, kazala je učiteljica Ljilja. No, istaknula je da nikako ne smijemo podcijeniti njegov kapacitet i snalažljivost. Tako nam učiteljica priča da je baš prošli tjedan Nikola ipak bio nestašan u učionici. Dobio je zadatak da napiše rečenicu „Nikola nije bio dobar.“ Otišao je na mjesto, vratio bilježnicu u kojoj piše „Ljilja nije bila dobra“ i time zaključio da ipak ima svoj drugačiji stav. „To je bila anegdota koja nas je sve u razredu nasmijala. No, situacija koja dokazuje da Nikola može, da razumije. Samo mu moramo ponuditi mogućnosti“, zaključila je učiteljica Ljilja.

U životu je za sve potrebna dobra volja. Svako jutro mi odlučujemo hoće li nam dan biti lijep ili ružan. Jednostavno moramo prihvatiti život onakav kakav jest i shvatiti da nam je to jedan jedini. No, jedna populacija ipak malo truda ulaže u sreću jer oni su sreća sama po sebi, a to je svaka osoba s Downovim sindrom. Oni su sreća svojoj obitelji i društvu, zato im pružimo priliku, jer mogu puno više nego mislimo.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.