Turisti se vraćaju na hrvatsku obalu, sve se više hotela otvara

Produljeni je vikend pa se napokon očekuju pomaci u turističkom prometu u Hrvatskoj.. Dosad je prvi dio lipnja bio na slabašnih 5 posto prošlogodišnjih rezultata. Trenutačno u zemlji boravi 111 tisuća turista, od kojih 79 tisuća stranih i 32 tisuće domaćih – najviše iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Češke.

Gledajući prema odredištu, većina ih je u Rovinju, Viru, Malom Lošinju, Medulinu i Umagu. Hoteli se otvaraju i diljem srednje Dalmacije, a najavljene su i prve veće grupe gostiju. U splitskom Radisson Bluu ovoga proljeća, unatoč pandemiji, nisu sjedili prekriženih ruku. – Napravili smo dosta novih i predivnih stvari kao što možete vidjeti, obnovili smo cijeli plato, radimo na obnovi Spa centra. Veselim se gostima koji mogu doći od 15. lipnja, kaže Kristina Rogaljska, viša menadžerica hotela.

Prema najavama, bit će to domaći gosti, Nijemci i Austrijanci, no u lipnju ih se ne očekuje veći broj. Sedmi i osmi mjesec trebali bi i morali biti znatno bolji, sudeći prema pristiglim rezervacijama. Sigurnost i odgovornost u prvom su planu. – Sigurnost gostiju i zaposlenika nam je na prvom mjestu, mi smo poštovali epidemiološke mjere od strane RH tako i stroge mjere naše grupacije. Imamo pregrade od pleksiglasa na svim mogućim mjestima, od naljepnica gdje gosti moraju stajati na recepciji i ispred liftova do svih mjera čišćenja koje ćemo provoditi, dodaje Rogaljska.

Od jučer su otvoreni i hoteli Bluesuna na makarskoj rivijeri, u Tučepima i Brelima te u Bolu na Braču. Vrata su otvorili i hoteli u Supetru. – U Supetru su otvorene obje hotelske kuće u nešto smanjenim kapacitetima i prema najavama sezona će bit takva, ali malo veću aktivnost možemo očekivati krajem ovoga mjeseca, a srpanj bilježi dobar booking, kaže Ivan Cvitanić, direktor TZ-a Supetar. Od 20 lipnja najavljen je i konkretniji promet u splitskoj zračnoj luci, a prema ažuriranim podacima aplikacije entercroatia, u Hrvatsku stiže oko 230 tisuća turista idućih nekoliko dana. Nadamo se da će bar dio njih srednju Dalmaciju odabrati za odredište.

Budi se istarski turizam

Dio turista već se odmara u Istri. Akcija Upravnog odjela za turizam Istarske županije, kojom se čak 50 atrakcija kulturnog i eno-gastro sadržaja nudi u pola cijene ili čak besplatno – napokon je potaknula toliko čekani turistički zamah. Najviše je domaćih gostiju. Jama Baredine jedan je od najljepših speleoloških objekata, od njih 1500 koliko ih je u Istri.

Odazivom posjetitelja na cjenovno snižene atrakcije, turistički su djelatnici Istre zadovoljni. – Upravo sad kako sam putovala prema jami Baredine vidjela sam na cesti i jako puno biciklista, vjerujem da se pomalo kroz to opuštanje i to što smo zaista sigurna destinacija ljudi odlučuju doći, kaže Nada Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam IŽ-a.

Vinari, maslinari, uljari svoje su konobe otvorili gostima nudeći besplatne degustacije. – Ne radimo to samo danas, radimo već 20-ak godina, u prosjeku, svi. I svake godine hoćeš bolje i bolje jer je to budućnost. Ako ste vi nešto napravili dobro, zašto ne bi i ja i to je zdrava konkurencija, ističe Anđelo Brčić, Nova Vas.

Prirodna, vrhunska vina, bogate konobe, razne atrakcije i predivnu istarsku prirodu u pola cijene ili čak besplatno. Svi koji žele mogu upoznati još danas, piše HRT.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.