U povodu Mjeseca hrvatske knjige održan poučan susret s književnicima u Viru

U OŠ Franice Dall’era u Viru ove srijede, 7. studenog, održano je Druženje s književnicima. U organizaciji je sudjelovala škola na čelu s ravnateljicom Mirjanom Mikulić i književnica Miljenka Koštro. Pored spomenute autorice iz Vira u ovom satu posvećenom književnosti sudjelovali su književnici Marija Lovrić iz Širokoga Brijega, broćanski književnik i umirovljeni pedagog Emil Raspudić te urednica časopisa za djecu Cvrčak Jasna Ćorić iz Čitluka. Učenici Jelena Čamber i Zvonimir Pandža izveli su recitaciju „Heroji se nikada ne zaboravljaju“, pjesmu Miljenke Koštro posvećenu žrtvi Vukovara, s kojom su spomenuti učenici sudjelovali na manifestaciji Dani hrvatskog jezika, održanoj ovog proljeća. Recitacija je bila svojevrsni uvod u ovo druženje, nakon koje je ravnateljica škole Mirjana Mikulić pozdravila sudionike druženja; književnike i urednicu dječjeg časopisa, učenike i nastavnike te župnike župa Vir i Zagorje, don Iliju Drmića i don Antu Ivančića.

Miljenka, autorica i inicijatorica ovih druženja, obratila se kratko svima upućujući pozdrave i zahvalu na odzivu. Kako je nedavno objavila svoju petu po redu knjigu, zbirku priča „Pogled u nedogled“, pročitala je iz nje jednu priču. Miljenka piše za dječji časopis Cvitak, u kojem su objavljivane većina priča sabranih u zbirku, a od nedavno je počela surađivati i s Cvrčkom. „Diva Grabovčeva“ i „Pjesme će živjeti“ pjesme su koje je u sklopu svog obraćanja pročitala Marija Lovrić, autorica četiriju zbirki pjesama. Poručjući djeci da će ono što je zapisano ostati zauvijek, potaknula ih je da i sami svoje misli stavljaju na papir. Marija, inače diplomirana ekonomistica, trenutačno priprema objavu svog prvog romana. Broćanski književnik Emil Raspudić, umirovljeni pedagog, također je suradnik oba spominjana časopisa. Iza sebe ima bogato književno, pedaoško pa i znanstveno iskustvo. Između ostalog objavio je tri knjige o povijesti školstva u Brotnju i dvije knjige o povijesti sporta, a autor je pet knjiga za djecu. Dva svoja rada izdvojio je za posjet ovoj školi. Jasna Ćorić, glavna urednica Cvrčka, profesorica hrvatskog jezika, koja radi u OŠ fra Didaka Buntića u Čitluku, suradnica radiopostaje Mir Međugorje, ukratko je predstavila djeci časopis koji uređuje, pozvavši učenike i školu na suradnju s listom. U sklopu svog izlaganja pročitala je jedan zanimljiv učenički rad napisan u sklopu Dana fra Didaka Buntića nedavno održanih u Brotnju.

U drugom dijelu programa učenici su postavljali pitanja, a vjerujemo kako će im ovaj susret ostati urezan u pamćenje te ih sve dodatno potaknuti na čitanje, a i pisanje, osobito one koji imaju spisateljskog dara. Druženje je održano u povodu Mjeseca hrvatske knjige koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenog.

 

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.