BLIDINJE – Natjecanje u laganju, jedinstveno u svijetu

Riječ je o amaterskom natjecanju lažljivaca amatera koji se natječu u pričanju šaljivih priča i situacija iz svakodnevnog života, piše direktno.hr.

Ovogodišnja manifestacija 16. je po redu i već tradicionalno se održava u motelu “Hajdučke vrleti” na Blidinju.

Manifestacija okuplja veliki broj amaterskih lažljivaca iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali i ostatka svijeta.

Registarske pločice na automobilima koji su tu večer parkirani ispred motela pokazuju o kolikom je interesu riječ, a svake godine neki novi natjecatelj iznenadi dolaskom iz dalekih krajeva svijeta; poput Amerike, Australije, Azije…

Organizatori ističu da je ova manifestacija jedinstvena u svijetu, a nastupanje je zabranjeno političarima koji su, prema mišljenju organizatora, profesionalni lažljivci.

Najbolje priče ocjenjuje žiri, a osim laskave titule najboljeg lažljivca, pobjednici manifestacije osvajaju i bogate nagrade koje osiguravaju sponzori ove manifestacije.

Iako je priroda, prekrasna kao i cijelo okruženje, zbog administrativnih zavrzlama u BiH Blidinje nikada nije službeno postalo parkom prirode.

Idejni projekt osmislio je vlasnik i pokretač “Hajdučkih vrleti”, pokojni Vinko Vukoja Lastvić, a nakon njegove tragične smrti obitelj je nastavila s radom motela koji je postao jedan od najprepoznatljivijih blidinjskih simbola.

Natjecanje traje cijelu večer, a natjecatelji se mijenjaju prepričavajući priče koje ocjenjuje žiri i publika.

Osim priča i nastupa amaterskih lažljivaca – komičara, gosti imaju priliku uživati u glazbenom programu i bogatoj tomboli.

Ono što je najbolje u cijeloj priči jest da nastupate potpuno besplatno i ako imate dara za ovakvu vrstu “stand upa” – ne možete izgubiti. Tko god pobijedi, zbilja jest zaslužio pobjedu, no ne možete se osramotiti čak i ako vam priča nije na nekoj razini. S obzirom na to da žiri ocjenjuje desetak priča, ubrzo se nitko ni ne sjeća one koja je bila manje dobra.

Evo sažetak jedne priče od prošle godine koja nije bila pobjednička ali je osvojila simpatije publike i visoko mjesto.

“Mi smo imali ovce, ja sam ih čuva’ i jedna mi se zagubila. Kad sam doša’ kući mater me oćerala da je iđem tražit. Ja traži, traži – ovce nigdi. Ne mogu ja tako kući, naiđe neki čovik s kamionom i ja ti sidnem s njim, jer znam da je moram nać”, pričao je jedan od natjecatelja.

Nakon što je krenuo tražiti ovcu upao je u svojevrsne probleme i nije ga bilo danina kod kuće. Nakon par dana, kad je došao kući, prepričava on, obradovao se majci koju dugo nije vidio.

“Dolazin ja tako prid kuću, sidi mater vani, nisam je vidio nekoliko dana i već mi fali. Tako je to kad ste dite. Poletim ja da zagrlim mater, a ona će meni: – Di je ovca, odnio te đava’ jesi li je naša?”, zaključio je pripovjedač priču na oduševljenje publike, no ipak nije nadmašio pobjedničku priču koju ćemo vam ispričati neke druge prilike.

Umjesto toga, zabavite se videom s prošlogodišnjih manifestacija.

Dnevnik.ba

20 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.