Uhićen bivši pripadnik HVO-a osumnjičen za ratni zločin protiv civila

Zbog sumnje da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 1992. u BiH, počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, osječko-baranjska policija pritvorila je i kazneno prijavila 53-godišnjeg osumnjičenika, izvijestila je policija u srijedu.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom, policija je izvijestila da je 53-godišnjak u svibnju 1992. u Orašju, tada kao 24-godišnji pripadnik HVO, grubo fizički i psihički zlostavljao dvoje civila, izlažući ih intenzivnoj boli, patnji i poniženjima, kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju s građanskim osobama.

Osumnjičenik je u utorak uhićen na području Vukovarsko-srijemske županije, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja u srijedu predan pritvorskom nadzorniku, uz kaznenu prijavu osječkom županijskom tužiteljstvu, zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, navode u policiji.

Tužiteljstvo BiH objavilo je da se radi o Peri Vincetiću zvanom Konj koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, počinjena nad civilnim žrtvama na području Orašja 1992. i 1993. godine.

Pero Vincetić, koji se koristi i identitetom Marco Vidovic, slobode je lišen u okviru regionalne suradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Naime, iz Tužiteljstva BiH su u skladu s Protokolom o suradnji, kolegama u DORH-u ranije predani dokazi za kazneno gonjenje osumnjičenog, koji je duže vrijeme nedostupan pravosuđu BiH i, prema operativnim podacima, nalazi se na području Hrvatske.

Protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, u Tužiteljstvu BiH podignuta je optužnica kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu, tijekom 1992. i 1993. godine.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.