Umirovljenici će uz mirovine dobiti i neisplaćene zaostatke

Do kraja ožujka bit će poznato u kojem će točno postotku umirovljenici u Federaciji BiH dobiti svoja uvećana primanja kroz redovito usklađivanje, koje se, prema Zakonu o mirovinsko-invalidskom osiguranju, vrši svakog 15. travnja u godini.

Za konačno usklađivanje mirovina potrebni su službeni podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu bruto društvenog proizvoda (BDP) za proteklu godinu, a koji će, kako je to za Fenu potvrdio direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić, biti objavljeni 31. ožujka.

Formula za izračun točnog postotka uvećanja mirovina je da 50% iznosa dva navedena parametra u zbroju daju iznos usklađivanja.

Prema dosadašnjim projekcijama, postotak po osnovu redovitoh usklađivanja u travnju bi trebao biti 15,67%.

Uvećanje mirovina za 11,1% po osnovu redovitog usklađivanja, podsjetimo, zbog teške ekonomske situacije otpočelo je već u siječnju, kada je primijenjen takozvani akontativni model.

No, od svibnja umirovljenicima će definitivno primanja biti veća za najmanje 15% te će im od svibnja retroaktivno biti nadoknađena razlika u odnosu na sadašnjih 11,1% za prethodne mjesece, počevši od 1. siječnja.

U Savezu umirovljenik FBiH su najavili da će, ako inflacija nastavi rasti ovim tempom, već u lipnju tražiti i izvanredno usklađivanje mirovima, što bi u tom slučaju dovelo do novog uvećanja njihovih primanja.

Kada je riječ o izvanrednom usklađivanju mirovina, u odnosu na redovito, ta odluka je na Vladi FBiH. Tako Federalna vlada može jedanput tijekom godine izvršiti izvanredno usklađivanje ako je stopa rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini bila veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u proračunu FBiH.

Ti podaci, kako sada stvari stoje, umirovljenicima idu u prilog.

– Po osnovu izvanrednog usklađivanja mirovine su bile uvećane za samo 3,5%, što smo ocijenili diskriminatornim. Na posljednjem sastanku s Vladom FBiH smo najavili da ćemo tražiti izvanredno usklađivanje već u lipnju ako se ovakvim tempom nastavi rast cijena. Pojedini analitičari iznose da inflacija stagnira, međutim, mi nismo primijetili da je išta postalo jeftinije. Naprotiv, cijene divljaju – rekli su nam iz Saveza.

U savezu su odlučni u tome da neće prihvatiti scenarij kakav se odigrao prošle godine, kada su, praktično, u isto vrijeme donesene odluke i o redovitom i o izvanrednom usklađivanju, što je u konačnici dovelo do rasta od svega 11%.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.