Uprkos energetskoj krizi, praznična rasvjeta i ove godine u Beču

“Drago mi je što su udruženja trgovačkih ulica odlučila vratiti spektakularna božićna svjetla u Beč. Posebno u ovim vremenima nam je potrebna pozitivna atmosfera, sjaj i toplina.”

Zbog energetske krize mnogi gradovi u Europi gašenjem svjetla na javnim zgradama i ulicama žele postići uštede energije. Tako je u glavnom gradu Austrije ove godine bila upitna popularna praznična rasvjeta koja krasi bečke trgovačke ulice. No predstavnici trgovaca i poduzetnika odlučili su da će uprkos energetskoj krizi 18. studenog upaliti praznična svjetla. Kako bi ipak smanjili potrošnju energiju u odnosu na prethodne godine u upotrebi će biti led lampice te će se ukupni period osvjetljenja znatno reducirati.

“Drago mi je što su udruženja trgovačkih ulica odlučila vratiti spektakularna božićna svjetla u Beč. Posebno u ovim vremenima nam je potrebna pozitivna atmosfera, sjaj i toplina. Istovremeno je potrošnja energije dodatno smanjena kroz povećanu upotrebu led lampi i kraći perioda osvjetljenja”, izjavio je predsjednik Privredne komore Beča, Walter Ruck. Predstavnici bečkih trgovaca u trgovačkim ulicama i zonama usuglasili su se oko toga da će praznična svjetla mnogima dati osjećaj sigurnosti u ovoj teškoj zimi.

Smatraju da posebno uoči Božića ove godine u trgovačkim ulicama ne bi trebalo biti mračno. Svake godine rasvjeta važan faktor za turizam te daje dodatnu vrijednost Beču kao poslovnoj lokaciji. Dok su trgovačke ulice krajem 2021. bile osvijetljene oko 660 sati, ove godine vrijeme uključivanja će biti smanjeno na 364 sata što odgovara uštedi od skoro 45 posto. Rasvjeta će biti upaljena od 18. studenog 2022. do 8. siječnja 2023. i to od 15 do 22 sata umjesto do ponoći kao predhodnih godina. Već prije otprilike deset godina počela je upotreba led lampica čime su se znatno smanjili troškovi električne energije. Praznična svjetla će ove godine potrošiti samo oko 49.000 kWh što odgovara godišnjoj potrošnji 14 domaćinstava sa po četiri člana.

Zanimljivo je da prazničnu rasvjetu u glavnom gradu Austrije ne plaćaju građani preko gradskog budžeta, već su za nju zaslužni prije svega trgovci i poduzetnici koji je svake godine organiziraju i financiraju uz podršku Gospodarske komore i Grada Beča, priopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.