USKOK objavio detalje: Mamić sucima dao najmanje 370.000 eura

USKOK je objavio za što tereti tri suca osječkog Županijskog suda, koji su jučer uhićeni te danas ispitani.

USKOK je, nakon izvida provedenih u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1965., 1958., 1954., 1959., 1971., 1961.) od kojih trojica uz hrvatsko državljanstvo imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita, davanja mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem, stoji u priopćenju DORH-a.

Sudac je svjesno primio skupocjeni sat od Mamića u Dinamovoj loži

Osnovano se sumnja da je Darko Krušlin, prvostupanjski sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, 22. studenoga 2016. u Zagrebu, iako je znao da je u to vrijeme protiv  braće Mamić i više drugih optuženika bio u tijeku postupak pred istim sudom te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa Zdravko Mamićem s kojim se nastavio družiti. Pritom je Mamić, znajući da je Krušlin Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, a koji sat je sudac Krušlin svjestan svega navedenoga uzeo, navodi se u priopćenju.

USKOK: Sudac Mamiću obećao povoljne sudske odluke za novčanu nagradu

Nadalje se osnovano sumnja da su, u razdoblju od travnja 2017. godine do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, Zdravko Mamić kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv Zorana Mamića i drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, u više navrata ostvarivao osobne kontakte sa sucem Zvonkom Vekićem, također prvostupanjskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, koji mu je predočavao da će on osobno, te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i sa sucem Antom Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa.

Mamić sucima predao najmanje 370.000 eura, novac je predao Tadić

Tako mu je predočavao da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem predmetu. Sukladno dogovoru s Vekićem, a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist Zorana Mamića i drugih optuženika, Zdravko Mamić je kao protuuslugu za navedeno u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca. Osim toga je Zdravko Mamić, zajedno s bratom Zoranom, ostvario kontakt i s sucem Kvesićem u Širokom Brijegu tijekom kojeg su i neposredno dogovorili kako će ga Zoran Mamić putem Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu.

U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura je u dogovoru s Zdravkom Mamićem osigurao Zoranu Mamiću koji ima svojstvo suoptuženika u navedenom kaznenom predmetu, sve u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Navedeni iznos je poduzetnik Drago Tadić, na traženje Zdravka Mamića, predao Vekiću za njega i Kvesića, znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima Vekića  i Zdravka Mamića na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist Zdravka Mamića i drugih optuženika, neovisno o stvarnom stanju predmeta.

Putovanje u Emirate

Također je Zdravko Mamić, zajedno s Zoran Mamićem, kao nagradu za dogovoreno pogodovanje podmirivao troškove inozemnog putovanja i boravka Vekiću i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine, te je ujedno Zdravko Mamićem autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) osigurao odlazak Vekiću na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

2 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.