Više je europskim dužnosnicima stalo do statusa kandidata BiH nego domaćim političarima

Nije preostalo mnogo vremena do odluke Europske unije o kandidatskom statusu BiH za članstvo.

Povremeni apeli europskih dužnosnika da domaće vlasti poduzmu korake ka ispunjenju zacrtanih uvjeta uglavnom ostaju bez odgovora. Summit EU bit će održan 15. prosinca, na kojem bi mogla pasti odluka o preporuci Europske komisije za BiH.

Veći stupanj entuzijazma pokazuju europski dužnosnici nego domaće vlasti kada je riječ o prilici da BiH dobije kandidatski status. Tvrdi to politička analitičarka Tanja Topić ukazujući da su političke elite više zaokupljene raspodjelom plijena nakon izbora.

Posebno što je, kako kaže, riječ o strukturi koja je već pokazala nezainteresiranost za integracijski proces. Dojma je da priliku neće propustiti EU, nakon što je međunarodna zajednica požurila prihvatiti, kako kaže, vrlo upitne rezultate izbora.

Međunarodna zajednica je sklopila oči na sve to nadajući se da će na taj način pridobiti ili stvoriti dobru volju kod domaćih aktera da barem pokažu deklarativno da su spremni da BiH dobije kandidatski status, navodi Topić za BHRT.

S druge strane, posljednji koji je apelirao na domaće vlasti, povjerenik za proširenje EU Oliver Varhelyi kaže da je ponuda kandidatskog statusa prilika koja se događa jednom i od koje su velika očekivanja. Traži dokaz o spremnosti za ispunjavanje reformskih zadataka.

Navedene reforme će pokazati državama članicama EU da je BiH ozbiljna u svojoj želji da se pridruži EU. Te reforme nisu za Bruxelles, potrebne su da unaprijede svakodnevni život svih građana BiH. Imajući u vidu i odluku koja je donesena za Ukrajinu i Moldaviju ranije i imajući u vidu situaciju u BiH ima osnova da očekujemo pozitivnu odluku i za BiH, ističe Varhelyi.

Preostalo je malo vremena za djelovanje. Pojedini propisi i zakoni su pripremljeni za usvajanje, ali nije spremna nova vlast jer nije formirana u punom kapacitetu, kaže nekadašnji veleposlanik BiH pri EU Osman Topčagić. Navodi da ipak više vjeruje u pozitivan ishod, javlja BHRT.

S obzirom da postoji otpor među pojedinim članicama EU, Topčagić smatra da je potrebno iskoristiti preostalo vrijeme i objasniti situaciju i pokazati spremnost BiH da se ide dalje na europskom putu.

4 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.