Vlada FBiH usvojila naredbe i preporuke Kriznoga stožera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj telefonski održanoj sjednici usvojila informaciju Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji Covid – 19 u FBiH na dan 26. srpnja 2021. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka.   

Naredbe i preporuke su donesene s rokom važenja od 14 dana, računajući od 28. srpnja 2021. godine, a Krizni stožer FMZ je zadužen da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i sačini procjenu rizika, radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih, prenosi Fena.   

Vladama županija, odnosno županijskim stožerima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera FMZ.

Krizni stožer FMZ će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti županijskim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim stožerima, zdravstvenim ustanovama s područja županija, kliničkim centrima u FBiH, općim, županijskim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i županijskim upravama policije.

U skladu sa zaključkom od 8. siječnja 2021. godine, Vlada FBiH će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U danas usvojenoj informaciji je navedeno da na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 6,9 slučajeva na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Kantonu Sarajevskoj, Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Zapadnohercegovačkoj županiji.

U 29., u odnosu na prethodnu, tjednu bilježi se rast broja smrtnih slučajeva, novih potvrđenih slučajeva Covid-19 i sedmodnevne incidence. U padu je ukupan broj hospitaliziranih pacijenata.

U informaciji, pored ostalog, analizirajući procjenu rizika ocijenjeno je da je prijetnja zdravlju opće populacije visoka zbog zabilježenog blagog porasta novooboljelih, utvrđenog prisustva novih varijanti virusa od kojih tri koji izazivaju zabrinutost, te povećanog broja ulazaka u zemlju u ljetnom periodu, odlaska državljana BiH u susjedne zemlje u kojima je zabilježeno prisustvo varijanti koji izazivaju zabrinutost, kao i propusta u kontinuiranom i dosljednom pridržavanju mjera za prevenciju i kontrolu infekcije.

Do 25. srpnja 2021. godine u Federaciji BiH je administrirano 326.233 doza cjepiva, od čega je prvom dozom cjepljeno 203.547, a drugom 122.688 građana. 

Danas usvojene naredbe i preporuke KS FMZ-a, a čija primjena počinje sutra, bit će objavljene na web stranici Vlade Federacije BiH (www.fbihvlada.gov.ba), priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.