Vlada RH će sufinancirati obnovu širokobriješke Gimnazije

Na 290. sjednici Vlade Republike Hrvatske potporu su dobili projekti koji unapređuju položaj i kvalitetu života Hrvata izvan Republike Hrvatske te utječu na jačanje povezanosti Hrvata izvan Republike Hrvatske s Hrvatskom.

Na prijedlog Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koje je Vlada prihvatila, projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske, na sjednici u petak je proglašen niz projekata značajnih za Hrvate na području BiH, Srbije, Rumunjske, Mađarske i SAD-a.

Među projektima koji će u ovoj godini dobiti financijsku potporu nalazi se i obnova Gimnazije u Širokom Brijegu.

Projekt „Obnova Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg“ Grad Široki Brijeg – radi se o školi bogate povijesti, koju je nažalost u siječnju ove godine zahvatio požar, a nakon toga i poplava.

Zbog velikih oštećenja prostorija prestalo je redovito održavanje nastave u toj zgradi. Zbog osiguravanja optimalnih uvjeta za izvođenje nastave te zbog svog simboličkog i povijesnog značaja za Hrvate tog kraja, potrebna je kompletna obnova zgrade.

Za projekt „Obnova Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg“ Grad Široki Brijeg u 2024. godini izdvojit će se 500.000,00 eura, navodi se na stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Sredstva za sve ove projekte osigurana su u Državnom proračunu za 2024. godinu i na stavkama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (u ukupnom iznosu od 3.576.000,00 eura) te će se pojedinačnim ugovorima o financijskoj potpori utvrditi visina dodijeljenih sredstava, kao i međusobna prava i obveze ugovornih strana.

Svi projekti unapređuju položaj i kvalitetu života Hrvata izvan Republike Hrvatske, doprinose očuvanju i njegovanju nacionalnog identiteta, hrvatskoga jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te utječu na jačanje povezanosti Hrvata izvan Republike Hrvatske s Hrvatskom, naveli su iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.