Vojnici iz BiH 21. put hodočaste u Lourdes

Predvođeni Vrhbosanskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšicem, pripadnici Oružanih snaga i Ministarstva obrane BiH katoličke vjeroispovijesti od 12. do 16. svibnja 2022. godine hodočaste na 62. međunarodnom vojnom hodačašću u francuskom mjestu Lourdes, na kojem sudjeluju vojni i policajci iz 40-ak zemalja svijeta.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH predvode zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za operacije Ivica Jerkić i predstojnica Ureda zamjenika ministra obrane BiH za politiku i planove Tatjana Lučić, a privremeno sastavljenom postrojbom od dvadesetak pripadnika OS BiH zapovijeda pukovnik Hrvoje Turudić.

Međunarodno vojno hodočašće, 62. po redu, obuhvaća bogat duhovni program, koji službeno otpočinje u petak, 13. svibnja, simbolizirajući susret zaraćenih strana u Drugome svjetskom ratu, u ovom francuskom gradiću, gdje se, prema predaji, 1858. godini djevojčici Bernardici Soubirous ukazala Djevica Marija.

Pripadnici MO i OS BiH hodoćašće su započeli misnim slavljem na Plehanu u BiH 9. svibnja 2022. godine u crkvi svetog Marka. Dan kasnije sastali su se s hodočasnicima iz sastava Oružanih snaga Republike Hrvatske u Avinjonu, gdje je misu predvodio mons. Tomo Vukšić.

Euharistijska slavlja i drugi obredi katoličkih pripadnika OS BiH i OS RH koji se prakticiraju prema programu hodočašća na hrvatskome jeziku predvode vojni biskup mons. Tomo Vukšić i vojni biskup Republike Hrvatske mons. Jure Bogdan, u koncelebraciji s drugim svećenicima i vojnim kapelanima.

Nakon zajedničke svete mise na hrvatskom jeziku, pred Špiljom ukazanja u Lourdesu, uslijedila je vojna procesija i Križni put. U svojoj homiliji za završetku Križnoga putu, mons. Vukšić je pozvao hodočasnike da slijede Isusovu žrtvu za ljubav, mir i međusobnu suradnju, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.