Za što se terete Zeljković i ostali: Maska kupljena za 0,36 KM, a plaćena 6,90. Umjesto medicinskih – nemedicinska odijela…

Okružni sud u Banjoj Luci odlučuje hoće li će odrediti pritvor direktoru Instituta za javno zdravstvo RS Branislavu Zeljkoviću, direktoru poduzeća “Procontrol” Slavku Bojiću, direktoru “Promeding” Draganu Dubravcu i direktoru “Travel 4 Fun” agencije Saši Markoviću koji se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, navodi N1.

Republičko javno tužiteljstvo RS Zeljkovića, Bojića i Dubravca tereti da su krivično djelo počinili od 25.3.2020. do 5.5.2020. godine, zajedno i po prethodnom dogovoru.

Naime, neutvrđenog dana ožujka 2020. godine Slavko Bojić i Dragan Dubravac su zaključili ugovor o formiranju konzorcija za uvoz zaštitne opreme i medicinskih maski naručitelju JZU Intitut za javno zdravstvo RS, svjesni da pravno lice “Procontrol” nije registrirano za promet medicinskog opremom niti je upisan u registar veleprometnika medicinskim sredstvima, u cilju da nastupanjem kao grupa ponuđača pribave korist nekvalificiranom licu “Procontrol”.

Nemedicinske maske

Zeljković u svojstvu službenog lica v.d. direktora, koji je zaključkom Vlade RS od 10.3.2020. godine zadužen da vrši nabavku medicinske opreme, osobne zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava u svrhu sprečavanja pojave korona virusa u RS, iskorištavanjem službenog položaja i ovlaštenja pribavio je korist pravnom licu “Procontrol” na štetu sredstava budžeta RS, na način da je iskorištavanjem izvanredne situacije za teritoriju RS proveo postupak javne nabavke pregovaračkim postpukom bez obavještenja o nabavci. Riječ je o 50.000 komada medicinskih respiratornih maski FFP2 procijenjene vrijednosti 345.000 KM bez PDV-a. Ovo je sve utvrđeno na osnovu ponude “Procontrol” od 24.3.2020. godine

Navodi se u kako je Procontrol, po prethodnom dogovoru, višestruko uvećao cijene maski od uvoznih, a da bi to prikrio, fakturirali su dva puta, a sve s namjerom da Institut prihvati tu ponudu. Dostavili su certifikat koji ne potvrđuje da se radi o medicinskoj već o osobnoj zaštitinoj opremi. Usprkos tome, Zeljković je potpisao ugovor.

Stvarna vrijednost maski je bila 0,36 KM dok su prodane Institutu po cijeni od 6,90 KM.

Odijela iz BiH, a ne iz Kine

Zeljković i Marković se terete da su krivično djelo počinili u periodu od 9.4.2020. do 25.5.2020. godine. Zeljković se tereti da je iskoristio svoj službeni položaj na način da je pribavio korist pravnm licu “Travel 4 Fun” na način da je iskorištavanjem izvanredne situacije prihvatio ponudu za nabavku medicinskih zaštitnih odijela, maske za lice i profesionalnog nekontaktnog digitalnog termometra 500 komada. Sve je ukupne vrijednosti 2.388.500 KM bez PDV-a.

Navodi se kako Zeljković nije izvršio nadzor niti provjeru narudžbe te je umjesto medicinskih dobio nemedicinska odijela bez odgovarajuće medicinske deklaracije, certifikata i standarda koji nisu porijeklom iz Kine već su proizvedeni u BiH, iako se u ponudi navodilo da su iz Kine. I u ovom slučaju navedena je veća cijena od nabavne. “Travel 4 Fun” je stekao korist u iznosu od 550.000 KM na štetu budžeta RS.

Negirao krivično djelo

U Tužiteljstvu Zeljković je izjavio da nije počinio navedeno krivično djelo te da je postupio u skladusa zakonom. Naveo je i to kako nije izbjegavao dolazak na saslušanje već da je bio na pregledu u Beogradu, te je dostavio dokumentaciju. Također, kazao je kako nije znao kada će se vršiti pretres i da će biti potrebno njegovo ispitivanje.

Bojić, Dubravac i Marković nisu iznosili obranu niti su odgovarali na pitanja.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.