ZANIMLJIVA PRIČA O NOGOMETNOM KLUBU I NAVIJAČIMA KOJA TRAJE SKORO SEDAMDESET LJETA!

S rođenjem dobiješ ljubav prema jednom narodu, jednom gradu i klubu. Posusje i nogomet su posebna priča. Ne tako davno s nestrpljenjem čekale su se nedjeljne utakmice i bodrenje momčadi. Stadion pun obitelji sa djecom i najvjernijih navijača bila je svakidašnja scena. Jednom riječju živjelo se za nogomet.

NOGOMET U POSUSJU (1950-2018.g):

Klub je osnovan 1950. pod nazivom NK Zidar i natjecao se u Hercegovačkoj ligi koja je bila u rangu 3.lige. Neko vrijeme klub se zvao NK Mladost i NK Boksit sve do raspada SFRJ. Novom organizacijom nogometa u BiH klub mijenja ime u NK Posusje. Od 1994-2009.g natječe se u najvišim ligaškim natjecanjima. Jedno vrijeme zbog ratnih okolnosti domaće utakmice su se igrala na livadama pored grada i u susjednom Imotskom. No ni to nije ugrozilo njegove vjerne navijače i njihovu vjernu ljubav. 1998.g obnovljen je stadion Mokri Dolac te igrači u sezoni 1998-1999.g prvi put osvajaju Prvenstvo Herceg- Bosne . Planira se doigravanje za prvaka BiH ,no nažalost ne dolazi do tih utakmica. Već sljedeću sezonu plavo-bijeli ponovno osvaja prvenstvo Herceg- Bosne i plasman u novoosnovanu Premijer Ligu BiH Nakon 2.god kada u Premijer ligu pristupaju i klubovi iz Republike Srpske, Posusje zbog dobrog plasmana i organizacije  ostaje u najvišem rangu. Iako su od osnutka kluba igrali domaci dečki kasnih 90tih u klub dolaze igrači sa strane. Najveći broj njih iz Hrvatske i BiH.

U to vrijeme cesto su se mijenjali igrači ali i treneri, tako je u sezoni 1999-2000.g  promijenjeno cak 13. trenera medu kojima su bila imena poput Ivice Kalinica, Blaza Sliskovica i Stanka Mrsica Kasnije se stanje popravilo pa su igrači i treneri dobili priliku za ozbiljniji rad. Iako se klub od početka borio za sami vrh, svoje zadnje sezone borio se za opstanak. Nakon 2008-2009.g  klub ispada u prvu ligu FBiH. 2009 bila je jedna od najgorih i najtužnijih sezona u povijesti kluba. 2010.g  klub se natječe u Prvoj ligi FBiH, te samo najodaniji klubu ostaju uz njega. Lose ozračje zbog nedostatka novca te scene za zaborav obilježile su 2010.g.  Iako je NK Siroki Brijeg nesebično poslao par svojih nogometaša da spase klub, a jedan od najvećih senzacija bio je angažman brace Stanka i Zorana Bubala. Na utakmici 18.kola dolazi do ružnih scena zbog lošeg suđenja te klub odlazi u totalnu blokadu. Osam  mjeseci se u Posušju  nije igrao nogomet, niti je se čula pjesma navijača. Tužne scene i vrijeme koje svi želimo zaboraviti. Grad koji je oduvijek živio za nogomet digao se ponovno početkom 2011.g.   Najveće ikone kluba i najvjerniji navijači okreću  novu stranicu. Klub se natječe u posljednjem rangu i završava na 2.mjestu Međužupanijske lige. Zbog imidža, dobre igre i povijesti savez klub šalje u viši rangu, točnije u  Drugu ligu FBiH-jug. Od 2012.g  do danas klub se natječe i  bori te  sanja veliki iskorak. Klub ima podršku navijača u ligi, te  skupa  sa igračima sanja povijesne utakmice i Mokru Dolac pun navijača kao nekada. Valja napomenuti i da je utakmica sa susjednim Tomislavgradom na Mokrom Docu  2012.g odigrana pred 2000 navijača bila senzacija te zauzela medijske prostore tih dana. U sezoni 2017-2018.g  naši dečki su osvojili jesensko prvenstvo, te iz utakmice u utakmicu uz pomoć navijač potvrđuju svoju kvalitetu i ljubav prema klubu. Sve su bliže osvajanju prvenstva i vraćanju sjaja Posuskom nogometu kao u dobra stara vremena. Zato trebaju i tebe već u nedjelju!

SKOLA NOGOMETA:

Koliko Posusje zivi za nogomet i koliko je omiljen sport govori i brojka od 300-injak  mladih nada koje svakodnevno koracaju „zelenim draguljem“ . Klub se natječe u svim kategorijama a ikone kluba su svakako njihovi treneri.  Zagici -Ante Nenadic,  Limači -Ljubo Crnogorac,  Početnici-Ivan Orec,  Pioniri Leo Sliskovic,  Juniori i Kadeti-Damir Ramljak te Seniori Leo Sliskovic . Da ove sezone rade zapažene rezultate govori i činjenica da su posuški kadeti najbolji u ligi, ostavljajući iza sebe gigante poput FK Velež . Da nije nogomet samo za muškarce govori i novoosnovani ženski klub Inter-Posušje.  Mlade Posusanke svakodnevno treniraju uz sjajnog trenera Tonija Kovača ujedno i našeg kapetana. Sigurni smo da će nam i one uveseljavati rezultatima i medaljama vec idućih sezona Tko zna, možda se među njima krije nova Iva Landeka!

STADION:

Gradnja stadiona počela je krajem 1995.g, nakon završetka Domovinskog rata. U ratu je stadion  služio kao heliodrom HVO, te se utakmice i ostala događanja nisu odvijala   na stadionu. Svoje utakmice klub je igrao na livadama u susjednoj Hrvatskoj na stadionu NK Imotskoi. Smatra se da je RH stadion poklonila gradu i navijačima zbog svega što su pretrpjeli ne igrajući skoro 7. godina na svom stadionu Jedan od najvećih zaslužnika za nas stadion je naš sugrađanin general Ljubo Cesic Rojs, u čije je  vrijeme klub ispisao svoje najljepše trenutke. Kapacitet stadiona je 8000. sjedećih mjesta, a rekordan broj gledatelja zbio se u za nas povijesnoj utakmici sa NK Siroki Brijeg  1998.g kada se skupilo 12000 navijača. Nadamo se da se taj rekord može oboriti ponovno, jer  ovaj klub  i  grad  to zasigurno zaslužuju

KN POSKOCI POSUŠJE:

11.4 .2001.g  na utakmici sa HNK Čapljinom nastala je navijačka skupina KN Poskoci Posušje.Godinama su djelovali pod imenom Torcida Posusje. a jedan od glavnih inicijatora je   Hrvoje Curdo sa svojim prijateljima. Navijačka skupina danas broji oko 100-tinjak aktivnih članova koji svake nedjelje bodre naše dečke. Za navijače, klub znaci mnogo, jer  je to  njihova obitelj i ono za što se živi. Sa tribina šalju podršku igračima,  ali i poruku navijačkoj sceni u BiH Jednostavno je kako kažu ,taj klub za njih život. Kako postati član Poskoka? Vrlo jednostavno kažu. Potrebno je se priključit na tribinama stadiona dok navijaju te porazgovarati i iznijeti svoje mišljenje. Iako je novac pobijedio ljubav u današnjem svijetu, naši navijači šalju drugačiju i ljepšu sliku svijetu. Njihova zelja je vratiti profesionalni nogomet u nas mali grad. “Nije Posusje samo Posusko lito  kad dođu iseljenici sa svih krajeva svijeta. Grad treba živjeti svih 365.dana, a nogomet je taj koji spaja ljude i budi grad ” poručuju iz navijačke skupine. Osim toga ovi dečki sugrađane pozivaju da podrže naše igrače, jer je došlo vrijeme da se izdignemo, jer davno smo prerasli ovu ligu i organizacijski i infrastrukturno. Sjetimo se samo ne tako dalekog kraja dvadesetog stoljeća i prekrasnih dana kad je grad živio za košarku i nogmet. U teškim trenutcima navijača skupina podržala  je i naš košarkaški klub.

Kako kažu podržavat će ga i dalje, jer grad treba hitno buđenje, odmah a ne tek na ljeto.

Foto: Fb Hšk Posušje

Posuški info / J.M.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.