Zovko kritizirala Milanovića: Hrvatska se ne treba vezati ni za koju osobu u BiH

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer je govorila o stanju Unije u Europskom parlamentu te objavila prijedloge za zaustavljanje i obaranje cijena energije. 

Europaralmentarka Željana Zovko komentirala je govor Urusule.

-Govor je očekivan. Pokušava se održati jedinstvo prema pomoći Ukrajni i umanjiti štete koje će nanijeti energetska kriza. U nekim zemljama članicama imamo problem, građani će se suočiti s rastom cijena energenata, a nije se moglo postići jedinstvo da se stavi krajnja cijena na plin – istaknula je Zovko. 

Ne smatra da je to popuštanje Putinu:

-To je umijeće trenutno mogućeg i realnost. Tražilo se da se Komisija suoči s realnošću. Neke mjere i ciljevi se moraju prilagoditi, mi kao Europska pučka stranka znamo da se neki planovi ne mogu implementirati. Ne želimo da nestane srednja klasa, da imamo veliku razliku bogatih i siromašnih, ali želimo održati jedinstvo u borbi s diktaturom i autokracijom kao u Rusiji – ističe ona. 

Ističe da Komisiji trenutno nije potrebna ideologija i ideološke razlike, a na pitanje ima li se EU snage baviti Zapadnim Balkanom odgovara:

-Voljela bih da se iskristalizira ono da se dovoljno ne sluša o mogućim posljedicama, ne sluša se dovoljno. Imamo Tursku koja se postavlja kao medijator, a rade nedemokratske stvari. Treba osluškivati sigurnost vanjskih granica EU-a. EU će se baviti proširenjem, to je najbitnije sredstvo za mir i stabilnost samih granica. BiH je u statusu quo zbog neaktivnosti u samoj zemlji da se donesu promjene izbornog zakona. BiH tone u sve dublju krizu – kazala je. 

Komentirala je i boravak Zorana Milanovića na privatnom imanju Milorada Dodika.

-Hrvatska se ne treba vezati ni za koju osobu u BiH. Hrvatska štiti Hrvate, to treba biti pozicija Hrvatske. To je Milanovićev osobni izbor – kazala je ona.

2 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.