ŽUTA I PLAVO-BIJELA BOJA SPORTSKOG POSUŠJA!

Posušje i sport posebna su priča. Košarka i nogomet posebna su ljubavi u malenom gradiću u srcu Hercegovine. Prije desetak godina, bila je to baš posebna priča u svijetu sporta.Posušje je bilo najmanja sredina u Bosni i Hercegovini, koja je imala dva vrhunska sportska kluba u najjačoj košarkaškoj i nogometnoj ligi u državi. Grad podno Radovnja bio je sinonim za sport i grad u kojem su se svakog vikenda održavale velike sportske manifestacije, popraćene velikim medijskim interesom kako u BiH tako i u Hrvatskoj. Mnoga poznata imena iz svijeta košarke i nogometa kročila su parketom i travnjakom sportskih borilišta u gradu i osjetili nevjerojatnu atmosferu kakvu samo Posuška publika može da napravi. Titule su izostale, ali ovom gradu dovoljno je samo malo, da on u potpunosti “proključa” i živi svoj san. Liga i protivnik nisu ni bitni, ali dobar rezultat i vrh tablice,itekako jesu. Jer ovaj grad ne voli borbe za opstanke i mučenje s klubovima koji su daleko ispod razine. Priča o sportskom Posušju procvala je poslije rata, kada je Posušje u svijet sporta ulazi kao nepoznati grad. No uspjesi na stadionima i dvoranama diljem BIH, promijenili su sliku grada i dan danas Posušje živi sport. No taj sport danas je mnogo drugačiji od onog prije desetak godina, kada su na kultni stadion i kultnu dvoranu stizale košarkaške i nogometne klupske sile i igrači. Danas grad kamena i mladih ponovno korača ka nečemu što čekaju deset godina. Danas nema zvijezda u ekipama, novaca i velikih transfera. Danas vam u Posušju živi baš pravi sport, bez mutnih igrica i kupovine. Na Mokrom Docu trče Posuška dica, a u kultnoj žutoj dvorani jedan Zadranin piše novu košarkašku priču, ali s Posuškom dicom. Povijest je ispisana i prošle godine, ali novac je diktirao razinu takmičenja u oba kluba, ali navijači su prošle godine pokazali da im rang ništa ne znači. Prošle godine ispunjene tribine na oba velika sportska borilišta dokaz su da Posušju treba vrhunski sport i da posuška dica napokon dožive priče svojih djedova o gostovanju Širokog Brijega, Zrinjskog, Brotnja, Željezničara, , Bešiktaša,Bosne i ostalih klubova koji i dan danas drmaju košarkaškom i nogometnom scenom kako u državi tako i u inozemstvu. Često sam bacao poglede na djecu i mlade tijekom velikih sportskih manifestacija koje su klubovi doživjeli tijekom prošlog ljeta i u svakome pogledu sam iščitavao ponos, podršku za našu mladost. Nije bilo važno tko je na parketu ili na zelenom travnjaku, čiji je tko sin, tko stoji iza koga, tko je kome menadžer i tko koga „gura“. Svega toga predivna posuško ljeto bilo je lišeno. Igrao se sport pun istine, iskrenosti, zabave, nasuprot sportu interesa, lobija i prezentiranja političke moći. Skoro godinu dana poslije veličanstvenih nogometnih i košarkaških dana, ponovno ista situacija i isti akteri priče čekaju na odgovore na njihova pitanja iz političkog vrha.

HŠK Posušje, nogometni je klub koje je četrnaesti najuspješniji klub u Bosni i Hercegovini. Kroz ovaj klub prošla su velika trenerska i nogometna imena. Na “zelenom dragulju” u sred grada padali su veliki klubovi, a mnogi igrači koji danas igraju u najjačim klubovima svijeta tračali su kultnim stadionom Mokri Dolac. Bilo je tu svega od veselja do suza koje se nisu mogle zaustaviti. Nogomet je patio s navijačima, a menadžeri su trljali ruke i polako uništavali klub kojeg su gradile generacije i generacija Posušana . Deset godina prođe od ispadanja i stečaja, a danas se u Posušju na šezdeset deveti rođendan kluba piše ponovno nešto. U trinaest odigranih kola “Posuški stroj” nije izgubio. Navijači, igrači i struka sanjaju izlazak iz lige koja je se svima popela na vrh glave. Bez velikih imena, Posušje igra odličan nogomet, a potpisnih i lider s klupe je također Posušak-Leo Slišković. Čovjek koji je nakon osamnaest godina donio nešto o čemu se sanjalo dugo vremena i o čemu su mnogi djedovi pričali svojim unucima. Taj dan vrućeg lipnja Posuška dica osjetila su baš tu atmosferu o kojoj su im pričali djedovi. Mjesec lipanj 2018.godine bit će duboko upisan u sjećanja mladih Posušana i Posušanki . 3 000 navijača pozdravilo je Kovača, Jukića, Glavinu i ostale dečke koji su svom gradu donijeli pehar, a građani njima uzvratili nevjerojatnom posjetom i dokazali da Posušje voli nogomet . Danas 267 dana nakon pehara, klub ponovno iz iste lige i s istim ljudima na terenu i istim stručnim stožerom želi promociju u Prvu ligu FBIH. Hoće li uspjeti? Na terenu sigurno da, ali novac i politika ponovno će imati što za reći prije početka vrućeg posuško lita.

Proslava naslova prvaka 2018.godine, nakon osamnaest godina!

Košarka i Posušja posebna su sportska priča. Prvu košarkašku loptu na ikonsko gimnazijsko igralište donese pokojni Zadranin Drago Pekas. Nije ni mogao sanjati što će napraviti. Klub je godinama rastao i stvarao vrhunske talente, ljude i košarkaše. Četrdeset pet godina poslije Drage Pekasa pojavio se još jedan skromni mladi Zadranin koji stvara nešto o čemu se bruji posljednjih godinu dana. Njegov rukopis vidljiv je bio i prošle sezone, ali nije uspio u velikoj majstorici pred 1500 svojih Posušana srušiti susjede iz Gruda. Tristotinjak dana poslije, njegov rukopis ponovno je vidljiv, ali ovog puta on je “podebljan”. Liga još jača, jer se vratilo Brotnjo, ali njegova družina gazi i najavljuje buran travanj u žutoj dvorani u centru grada. Zadarski košarkaški “pjesnik” i posuška dica ponovni su spremni, ali ovog puta Jukić, Čutura, Begić, Leko, Penava, Lebo, Polić i Ramljak najavljuju pehar svojoj vjernoj publici. Pehar na sportskom terenu neće izostati, jer “posuški inat” još nitko nije pobijedio, ali kao i u nogometu novac i politika ponovno će diktirati sve. Hoće li košarkaška elita ponovno stići na mjesto gdje je pokojni Drago Pekas donio loptu i osnovao HKK Posušje?

1500 gledatelja podržalo je “Plantakovu družinu” u finalnoj seriji!

Nadamo se kako će ponovno legendarne riječi poznatog posuškog komentatora odzvanjati dvoranom i stadionom u Posušju:
“A sada cijenjene dame i gospodo. Poštovani ljubitelji posuškog sporta, a naročito nogometa/košarke. Dobro došli na gradski stadion/gradsku športsku dvoranu u Posušju. Molimo vas za fer i sportsko navijanje!”

Posuški.info

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.