Bh. prijevoznici ne žele voziti za Rusiju, voćari moraju tražiti nova tržišta

Većina bh. prijevoznika odbija vršiti prijevoz roba na teritorij Rusije zbog aktualne agresije na Ukrajinu, što je dovelo do toga da voćari, posebno uzgajivači jabuka, moraju tražiti nova tržišta na koja će plasirati svoje proizvode. Iako ne službenim činom, prijevoz roba iz Bosne i Hercegovine ka Rusiji je zaustavljen.

Većina djelatnika u ovoj oblasti suglasna je u tome da bi odlaskom na teritorij zahvaćen ratom ugrozili vlastite živote, a uz to bi ostvarili i gubitke u poslovanju jer se udvostručuje razdoblje putovanja.

“Prijevoz za Rusiju je stao prvenstveno iz sigurnosnih razloga, jer da biste došli do te države morate proći koridor kroz Ukrajinu, što sada nije sigurno. S druge strane, postoji jedan koridor koji se može koristiti preko Turske, ali je to velika zaobilaznica koja znatno više košta, a putovanja bi u odlasku i povratku trajala između 15 i 20 dana”, kaže predsjednik Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutarnji prijevoz Republike Srpske Nikola Grbić.

Prije izbijanja ratnih događaja Rusije na Ukrajinu, u normalnom transportnom sustavu, prijevoznici iz Republike Srpske su imali benefite.

“Najviše je išlo voće, ali i mliječni proizvodi. Potreba za izvozom i sada postoji, međutim, nakon cijele ove situacije, nikome ne pada na pamet ići zbog sigurnosti, ali i činjenice da ne postoji ekonomska opravdanost”, dodaje Grbić.

Inače, berba ranih sorti jabuke na prostoru Republike Srpske je počela prije nekoliko dana, a ugovorene količine s Rusijom su na čekanju u hladnjačama, jer ih nema tko transportirati ka toj državi.

“Mi smo sada prinuđeni tražiti alternativna tržišta na koja ćemo plasirati sve jabuke jer izvoza za Rusiju u ovom trenutku nema. Nove kupce je teško naći zbog globalne situacije, ali imamo obećanja nadležnih da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bismo prebrodili situaciju”, kaže jedan od uzgajivača jabuke Radislav Ilić.

Prema ranijim podacima Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine, za osam mjeseci ove godine u Rusiju je iz naše zemlje izvezena roba vrijedna okvirno 34 milijuna KM, od čega je vrijednost voća i orašastih proizvoda blizu šest milijuna maraka.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.