BiH ostvarila rekordan izvoz

Bosna i Hercegovina je u rujnu ove godine ostvarila rekordan mjesečni izvoz.

Izvoz je u ovom mjesecu, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosio 1,33 milijarde KM, što je prvi put da je mjesečni izvozni rezultat premašio granicu od milijardu i 300 milijuna KM.

Rujanski rekord samo je nastavak pomjeranja granica u rezultatima izvoznog gospodarstva BiH ove godine. Tako je u lipnju 2021. godine, bh. izvoz prvi put premašio granicu od 1,2 milijarde KM, dosegnuvši vrijednost od 1,25 milijardi KM.

Izvozni rezultati BiH (za razdoblje siječanj – rujan rast od 33 posto), očekivano, značajno su bolji od prošlogodišnjih kada je Covid-19 uzeo danak uslijed zaključavanja ekonomije, ali ohrabruje i da su bolji i u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, prenosi Indikator.

Bh. izvoz raste na krilima globalnog oporavka od pandemije u 2020. godini, a posebno zemalja EU i zemalja regije, koje su glavni trgovinski partneri. Također, velike europske grupacije umjesto Kine i drugih dalekih zemalja sve više traže dobavljače u bližem okruženju što pogoduje većim narudžbama za naša izvozno orijentirana poduzeća.

No, treba imati u vidu i da na rast izvoza dijelom utječu i veće cijene proizvoda u posljednje vrijeme kao rezultat poremećenih dobavljačkih lanaca i inflacije.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.