Bjelica objasnio taktiku iza najveće pobjede Dinama u Ligi prvaka

Nenad Bjelica gostovao je u emisiji Tribina na PlanetSportu u kojoj je objasnio taktiku i plan igre iza najveće pobjede Dinama otkako je on trener zagrebačkog kluba, u prvom kolu Lige prvaka protiv Atalante.

Dinamo je u toj utakmici senzacionalno pobijedio 4:0, prvi gol je zabio Marin Leovac, a onda je nastupio šou Mislava Oršića, koji je zabio tri komada.

“Očekivali smo Atalantu u sustavu 3-4-2-1 ili u sustavu 3-4-1-2. Oni su u utakmicama prije nas igrali u ova dva sustava, ovisno o tome je li Iličić bio u igri. Na kraju su u Zagrebu izašli u 3-4-2-1 sustavu. Dakle, jedna centralna špica, dvije polušpice, dva zadnja vezna, dva beka koja su pokrivala cijelu liniju i tri stopera koji u njihovom sustavu dosta trče za igračima i više igraju jedan na jedan nego što čuvaju prostor”, rekao je Bjelica pa nastavio:

“Procijenio sam u utakmici u kojoj su igrači jako motivirani, prva utakmica Lige prvaka, pun Maksimir, da ćemo u nekim pozicijama u situacijama jedan na jedan biti kvalitetniji zbog dobre energije koju oni nisu mogli imati. Iznenađujuće sam promijenio sustav, igrali smo s tri stopera, Perić, Dilaver i Theophile – Catherine, zadnji vezni je bio Nikola Moro, na desnom beku Stojanović, a lijevo je bio Leovac. 

Oni su igrali jedan na jedan sa svojim protivnicima, a u sredini su bili Olmo i Ademi koji su također igrali jedan na jedan s njihovim zadnjim veznima. Livaković na golu, a u špici su bili Oršić i Petković, dva različita igrača, Petković bolji u duelu, može zadržati loptu, a Oršić bi u tim situacijama tražio prostor i dali smo mu veliku slobodu u napadu koju obično nema i rasteretili ga nekih obrambenih zadataka.”

Moro i bekovi – ključ pobjede

Potom je nastavio o ključu velike pobjede.

“Ključ su bili Nikola Moro i dva beka koja su se pravovremeno vraćala i stvarala višak. Kada bi lopta bila na jednoj strani, drugi bek bi se vraćao u obranu i radio liniju od četiri igrača. Uz Mora u sredini mi smo uvijek imali jednog ili dva igrača više. Tako smo zaustavili Atalantu u onome što oni najbolje rade, a to je ofenziva, oni su ove godine najefikasnija ekipa Serie A. Znali smo ako zaustavimo tri igrača u napadu da će naše šanse biti velike za pobjedu i to se dogodilo. Moro je odradio veliki posao, Leovac i Stojanović su dobro zatvarali liniju od četiri, Olmo je radio razliku u situacijama jedan na jedan, a Ademi je svojom energijom donio dobre stvari u napadu i obrani. No mislim da je naša obrana bila najveći razlog tako dobrog rezultata.”

U uzvratu smo gledali potpuno drugu utakmicu u kojoj je Atalanta slavila 2:0.

“Isto smo pokušali i u utakmici u Milanu, međutim u toj utakmici nismo imali energiju kao u prvoj utakmici, ni u taktičkom smislu naši bekovi nisu dobro zatvarali liniju od četiri. U obrani bi ostajali u situacijama tri na tri, a njihovi napadači su vrlo moćni i nezgodni kada mogu igrati jedan na jedan, bili su bolji i zbog toga smo zasluženo izgubili”, završio je Bjelica.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.